НАТО окренуо леђа УКРАЈИНИ

NATO okrenuo leđa UKRAJINI

1 oktobra 2022

NATO će koncentrisati svoje napore na pružanje pomoći Kijevu u samoodbrani, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o pripremi zahteva za ubrzani ulazak Ukrajine u Alijansu.

Stoltenberg je ponovio da ostaje nepromenjen stav bloka o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politici „otvorenih vrata“.„Vrata u NATO ostaju otvorena. To smo pokazali poslednjih godina…. Odluku o članstvu jednoglasno donosi svih 30 saveznika. Naš cilj u ovom trenutku je da pružimo hitnu pomoć Ukrajini kako bismo joj pomogli da se odbrani od ruske invazije. Sada je upravo to glavni zadatak Alijanse“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

Takođe je dodao da će Ukrajina prestati da postoji kao suverena zemlja ako se okončaju borbena dejstva.

Sa svoje strane, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD takođe neće promeniti svoj stav o članstvu Ukrajine u NATO-u i ostaće privržene politici „otvorenih vrata“ Alijanse.

„Što se tiče NATO-a i Ukrajine, naš stav je bio i ostao jasan i isti kakav je bio. U potpunosti podržavamo politiku ‘otvorenih vrata’ NATO-a i pridruživanje u NATO zemalja koje tome teže“, rekao je Blinken na konferenciji za medije.

On je dodao da za pridruživanje Alijansi postoji procedura i da zemlje nastavljaju da tu proceduru prate.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je izjavio da će Ukrajina podneti zahtev za stupanje u NATO po ubrzanoj proceduri.

KOMENTARI3 komentara

 1. Volodimir Gownarsky says:

  Moći ćete samo Galiciju da uvedete u nato tor, to će od nje jedino da ostane.

  • Milutin says:

   "Ukrajina će prestati da postoji ako se okončaju borbena dejstva."?????!!!!!! Kakva suluda izjava. Zapad očigledno bukvalno, slovom i brojem, hoće da se bori do poslednjeg Ukrajinca. Cilj Zapada je očigledno da istrebi Ukrajince. Ali dok traje medijska kampanja usmerena na građane Zapada i Ukrajince, svi će zdušno da "gutaju" ovakve izjave. Ali svemu dođe kraj. A problem Zapada, a ne Rusije, će biti kada preostali Ukrajinci budu počeli da prebrojavaju svoje mrtve. I kad shvate da su gurani u smrt samo da bi se malo oslabila Rusija. Pobeda nad Rusijom nikad nije bila cilj. Uzalud ogromne žrtve. Kao u ostalom u Jugoslaviji. I upravo zbog toga postoji ogromna odbojnost Srba prema Zapadu. Jer i mi smo gurnuti u rat u kojem niko nije pobedio a svi su izgubili. Slovenačka i Hrvatska priča kako su oni konačno dobili svoju 'državu' ne stoji. Imaju ono što su imali i pre. Pa i, u okviru EU, mnogo manje od toga. A Srbija je ta, u čijem okrilju su izrasli i stasali a pri tome bili protiv nje. Ni Ukrajinska priča se neće razlikovati od toga. A budući ukrajinski mladi naraštaji, kad budu sve sagledati, biće najljući protivnici Zapada. A "Zelenski" će biti novi sinonim za ubicu svoga naroda.

 2. Portopranco says:

  Javlja mi Mićo da se naši Srbi iz Benkovca i Zadra na popisu stanovništva u rvackoj namjerno nisu izjašnjavali kao Srbi, već kao rvati, dalmatinci ili su rubriku nacionalnost ostavljali praznom. Od 100 Srba, njih 5 je u Dalmaciji pisalo da su Srbi, a 95 je upisivalo nešto drugo. Tako da nas u toj NATO državici ima daleko više nego što pokazuje popis. Taktika Srba u utrobi NATO- a ili nešto drugo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *