НАТО ОПТУЖИО РУСИЈУ И КИНУ: Покушавају да прекроје светски поредак

NATO OPTUŽIO RUSIJU I KINU: Pokušavaju da prekroje svetski poredak

20 februara 2021

EVROPA i Sjedinjene Američke Države zajedno treba da štite postojeći svetski poredak za koji izazov predstavljaju Rusija i Kina – one pokušavaju da „prekroje pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Evropa i SAD treba da štite postojeći svetski poredak, koji osporavaju autoritarni režimi Kine i Rusije, koji pokušavaju da izmene pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je Stoltenberg na Minhenskoj konferenciji za bezbednost, koja se održava virtuelno.Prema njegovim rečima, uspon Kine može imati posledice za kolektivnu bezbednost i saveznike, njihov prosperitet i način života.

„Zbog toga NATO treba da produbi saradnju sa svojim najbližim partnerima, Australijom i Japanom“, konstatovao je generalni sekretar.

Zaštita poretka zasnovanog na pravilima počinje od zaštite naših vrednosti, dodao je on.

„Treba da jačamo naše demokratije, da štitimo naše institucije. Treba da pokažemo privrženost transatlantskoj solidarnosti ne samo rečima, nego i delima. S tim u vezi, radimo na agendi za budućnost saveznika. Treba da ojačamo naše jedinstvo, da ojačamo našu posvećenost kolektivnoj odbrani“, istakao je Stoltenberg.

Ponovo je nabrojao pretnje sa kojima se, kako je kazao, suočavaju saveznici.

„Uspon Kine, teški sajber napadi, klimatske promene, destabilizujuće akcije Rusije, teroristička pretnja“, precizirao je Stoltenberg, istakavši da je NATO jedinstvena platforma koja svakodnevno ujedinjuje Evropu i Severnu Ameriku i gde se saveznici mogu konsultovati po svim pitanjima, koja se tiču bezbednosti.

Ranije je Stoltenberg optužio Rusiju za agresivne akcije protiv njenih suseda i pozvao je da se jačaju veze između Evrope i Severne Amerike. Takođe je rekao da strateška koncepcija NATO-a od 2010. godine zahteva korekciju, pošto ne uzima u obzir napore Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Pazi boga ti, znači, to je zabranjeno, nisam znao!

  • rade n says:

   Djubrad Natovska ,mnogo ste zla posejali.Napali ste jednu malu zemljicu Srbiju I niste mogli ni sa njom da izadjete na kraj vise meseci.Pa cemu se nadate sada sa ovim velikim silama.Mislite da vam domaci izrodi I prodane duse zavrse posao iznutra.Nema nista od toga.Taj sablon je procitan I odavno raskrinkan .Nema uspeha u obojenim revolucijama Svuda gde ste u zadnje vreme poceli sa tim doziveli ste fijasko.A onde gde su vas poslusali na nivou drzavnog rukovodstva unistili ste zemlju I doveli do prosjackog stapa(Ukraina I dr.)

 2. Gagi says:

  Pa da. Tesko im je da prihvate pad njihovog politickog autoretita, navikli su da je njihova neprikosnovena i da nekaznjeno ugrozavaju i pljackaju druge narode. I drugi narodi su zadnjih sto godina radili i stvarali zivot, kako to samo zapad postade najmocniji i najbogatiji. Nas su kao i druge drzave posle II sv. rata podjarmili sa komunistickom okupacijom, razorili su nam do tada razvijenu kapitalisticku ekonomiju i uveli neke samoupravne budalastine. Tada smo mogli da zivimo na njihovu okupatorsku kasicicu dok je nas narod bezao da zivi i radi za njih, da se oni sto bolje i vise razvijaju. Eto, danas liju krokodilske suze sto se bilo ko usudio da izadje iz njihovog demokratskog blata, sto su drugi narodi poceli da rade i stvaraju u svom nacionalnom interesu, odbijajuci svaku njihovu dobronamernu kolonizatorsku podrsku i uticaj. Bice nekog zla, na to upucuju ove njihove uvijene izjave, nisu oni u stanju da zive bez pljacke i prosipanja tudje krvi,takva im je istorijska duhovna sustina.

 3. M says:

  Sve je to u redu,ali da USA-Zapad brani demokraciju,to nisam znao!?!Pa zbunjen gledam oko sebe,čak i na TV i šire,pa je i dalje ne vidim!Demokraciju mislim!

 4. Milan says:

  Americi i NATO-u smeta ekonomski uspon Kine koja bi u narednim godinama mogla da postane dominantni ekonomski partner u nizu evropskih zemalja. Ratuje se i na ekonomskom polju. Nemačka je i dalje najkrupniji trgovinski partner u nizu evropskih zemalja, ali po predvidjanjima u nizu zemalja istisnuće je Kina. Evo kako trenutno izgleda. Nemačka je trenutno najdominantniji spoljnotrgovinski partner u 23 evropske države: Norveška, Švedska, Finska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Belgija, Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, Austrija, Švajcarska, Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska, BIH, Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Turska. Rusija ima primat samo u 3: Litvanija, Belorusija i Ukrajina. U Nemačkoj vodeći spoljnotrgovinski partner trenutno je V.Britanija. Izuzetaka ima u zemljama na periferiji Evrope. U Estoniji najdominantnija je Finska, dok u Letoniji najdominantnija je Estonija. U Portugalu najdominantnija je Španija, dok u Španiji najdominantnija je Francuska. Italija je najdominantnija u Grčkoj i Albaniji. Srbija je najdominantnija u Crnoj Gori i na Kosovu*. ... Da li mini šengen daje mogućnost da raste naša trgovačka i ekonomska prisutnost u Makedoniji, BIH (posebno u Srpskoj!), itd. To zavisi od spremnosti naše privrede i pod kojim )ne)uslovima ona radi.

 5. Milan says:

  U pravom smislu reči odavno nema slobodne svetske trgovine, nego vlada silom nametnuto stanje stvari, a iz toga proistekla pljačka smatra se svetskim poretkom. Države koje nastoje da menjaju takvo stanje stvari nazivaju prekršiocima (prekrajačima) svetskog poretka (svetskog lopovistana).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *