НАТО ОТКРИО СВЕ: Ево шта ће урадити кад се формира војска Косова! СРБЕ ЧЕКА ПАКАО

NATO OTKRIO SVE: Evo šta će uraditi kad se formira vojska Kosova! SRBE ČEKA PAKAO

13 decembra 2018

Više od 45 vozila Kfora ušlo je na sever Kosova i Metohije nešto pre 10 časova. Kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića. Pored borbenih vozila, pripadnici Kfora nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica, prenosi RTS.

Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan objašnjava za Sputnjik da je ovo pokretanje snaga Kfora dokaz da će u budućnosti uloga ove vojne misije biti izrazito negativna po srpski narod na Kosmetu.„Kfor će, nažalost, poslužiti onome što smo i pretpostavljali, pomoći će formiranju vojske Kfora, i njenom uplivu na sever Kosova. Dalji plan je očito da se kompletna vlast u vojnom smislu preda Albancima, kojima će se u tom pogledu suflirati iz američke NATO baze u Bondstilu“, uveren je naš sagovornik.

Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje je Priština povukla mimo EU, a posebno uoči namere da se sutra donese odluka o formiranju kosovske vojske, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Karan ne sumnja da će do formiranja te vojske doći, i veruje da je oprema koju je Kfor sa sobom poneo na Sever usmerena u dva pravca.

„Bodljikave žice su obično prepreka za civile i stvar kojom se reguliše civilni otpor. U ovoj situaciji, očito, Kfor ima ulogu da učestvuje u pokoravanju srpskih civila na severu kako bi se prihvatila paravlast i paravojska Prištine“, kaže Karan.

Prema njegovim rečima, zbog mogućeg raspoređivanja paravojske na severu, sukob je moguć, pre svega civilni, iako Srbi nisu naoružani.

„Srbi neće pružati otpor kretanju i razmeštanju Kfora jer je to jedina legitimna vojna sila na Kosovu. Ali će sigurno pružiti otpor nekom budućem rasporedu kosovske paravojske. Tu su problemi mogući, mada možda ne odmah po formiranju. Sve ove pripreme mogu biti i dugoročne. To jest, da se ta vojska polako prevodi na sever pod maskom Kfora. Svi ovi događaji ne moraju da budu tako intenzivni, već psihološka priprema Srba za njihovo razmeštanje“, napominje naš sagovornik.

On je komentarisao i izjavu komandanta združenih snaga NATO-a u Napulju admirala Džejmsa Foga, koji je juče rekao da je formiranje vojske nešto o čemu „suvereno odlučuje“ Priština.

„Izjave predstavnika NATO-a, sada to vidimo, bile su samo maska da pomislimo da je uloga Kfora na Kosovu i dalje pozitivna“, dodaje Karan.

U tom kontekstu, prisustvo Kfora na severu, a posebno sastav i oprema vozila, ukazuju na strahovanje od moguće reakcije Srbije, zaključuje naš sagovornik.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. rodja says:

  Nema ničeg novog, sve je poznato. O ovom "scenariju eu, sad i nato-a govorio je 2000 godine pok S Milošević!!! Nato nam je namenio sudbinu kurda, i to se može sprečiti postavljenjem vojnih baza Rusije i Kine. Jer, Kauboji drže reč, kao sito vodu.

 2. Sasha says:

  Nece se dogoditi nista. Samo se prave tenzije, bez potrebe.

 3. Podučili ih says:

  Kurvati, kako je UNPROFOR razoružao Srbe u Zapadnom Sremu, uz garancije Beograda, a onda nas ostavio na milost i nemilost strvinarima.

 4. Branko says:

  Ma jok. Pa oni dolaze na sever da štite Srbe od šiptara.

 5. Dani says:

  Svi svetski mediji su objavili da se sutra formira "vojska"Kosova.Video snimcima prikazuju Pristinu koja je okicena usa zastavama...tek toliko da nam stave do znanja ko ih naoruzava,podrzava i obucava tj.ciju 100%-tnu podrsku imaju.Ujedno javljaju da se sa Kosova iselilo oko 200.000 siptara...pitam se onda koliko ih uopste ima!???Prepusta li se KOSOVO i METOHIJA(u tom slucaju) golobradim nato "vojnicima" na "cuvanje"!?Zbog rudnih bogatstava,zbog Rusije,zbog Kine ili je nesto drugo u pitanju!??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *