НАТО “ОТКРИО” СВОЈЕ СЛАБОСТИ

НАТО “ОТКРИО” СВОЈЕ СЛАБОСТИ

14 маја 2023

РУСКЕ подморнице сматрају се за значајну силу, а Сједињене Америчке Државе, заједно са НАТО савезницима, занемарујући рат испод таласа, оставиле су Алијансу да се избори да их достигне, пише „Њузвик“.

Русија је уложила значајна средства у развој својих подводних капацитета од 2014, на првом месту у подморнице, наводи се у тексту и додаје да је упитно колико добро Русија одржава своју нетестирану подводну флоту, али постоји сагласност да је Запад забринут због капацитета Москве. А он подразумева 11 подморница са балистичким пројектилима на нуклеарни погон, као и подморнице са крстарећим ракетама на нуклеарни погон.– НАТО капацитети за одбрану од подморница, с друге стране, атрофирали су од краја Хладног рата и пажња је усмерена негде другде, цитирају се речи вишег истраживача за поморске снаге и поморску безбедност на Међународном институту за стратешке студије Ника Чајлдса.

Са уласком Финске у НАТО, и чланством Шведске на хоризонту, питање руских поморских снага поново је у фокусу јер укључивањем ових земаља у Алијансу не само да се проширила граница Русије са НАТО-ом, већ је то претња за безбедност кључних руских поморских база. Једна од њих је база Северне флоте на Кољском полуострву, једна од најважнијих за Руску федерацију, наводи се у тексту.

Проширење НАТО несумњиво је изазвало забринутост код Руса за безбедност ове базе и Северне флоте. Нове чланице значе да се базе могу наћи на мети „потенцијалне артиљерије дугог домета“.

Са уласком Финске и аплицирањем Шведске у НАТО, значајно се променила поморска ситуација не само у Црном мору, већ и у Баренцовом, Северном Атлантику и Балтичком мору, што би могло да има значајне дугорочне последице. Како се наводи, НАТО савезници већ су приметили чудно кретање руских подморница и оне су уочене у Северном Атлантику, Ирском и Северном мору, али наводно и код обале САД и у Медитеранском мору, на европској периферији.

Стручњаци сматрају да је на помолу нови подморнички рат, а начелник оружаних снага Велике Британије Тони Радакин почетком године рекао је да би Москва могла да доведе у ризик и потенцијално искористи светски информациони систем, који чине подводни каблови који иду око света.

Он је за „Тајмс“ изјавио да је уочено „огромно повећање руске подводне и подморничке активности“ и да је Русија развила капацитете да угрози подводне каблове.

Према мишљењу Ника Чајлдса Русија је развија капацитете за ову област ратовања и има подморнице за специјалне мисије, док НАТО мора више да уложи у одговор на овакве претње.

Док је Русија развијала нове типове подморница, НАТО је последњих година слабо улагао у ову грану војне индустрије. „Њузвик“ наводи да су мишљења стручњака подељена по питању тога колико је НАТО спреман да одговори на руске поморске капацитете: док једни сматрају да још увек не постоји свест о томе да руске поморске снаге представљају највећу претњу за НАТО, други верују да је Алијанса развила, па чак и надмашила руске поморске снаге.

(RT Balkan)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u