НАТО “ОТКРИО” СВОЈЕ СЛАБОСТИ

NATO “OTKRIO” SVOJE SLABOSTI

14 maja 2023

RUSKE podmornice smatraju se za značajnu silu, a Sjedinjene Američke Države, zajedno sa NATO saveznicima, zanemarujući rat ispod talasa, ostavile su Alijansu da se izbori da ih dostigne, piše „Njuzvik“.

Rusija je uložila značajna sredstva u razvoj svojih podvodnih kapaciteta od 2014, na prvom mestu u podmornice, navodi se u tekstu i dodaje da je upitno koliko dobro Rusija održava svoju netestiranu podvodnu flotu, ali postoji saglasnost da je Zapad zabrinut zbog kapaciteta Moskve. A on podrazumeva 11 podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon, kao i podmornice sa krstarećim raketama na nuklearni pogon.– NATO kapaciteti za odbranu od podmornica, s druge strane, atrofirali su od kraja Hladnog rata i pažnja je usmerena negde drugde, citiraju se reči višeg istraživača za pomorske snage i pomorsku bezbednost na Međunarodnom institutu za strateške studije Nika Čajldsa.

Sa ulaskom Finske u NATO, i članstvom Švedske na horizontu, pitanje ruskih pomorskih snaga ponovo je u fokusu jer uključivanjem ovih zemalja u Alijansu ne samo da se proširila granica Rusije sa NATO-om, već je to pretnja za bezbednost ključnih ruskih pomorskih baza. Jedna od njih je baza Severne flote na Koljskom poluostrvu, jedna od najvažnijih za Rusku federaciju, navodi se u tekstu.

Proširenje NATO nesumnjivo je izazvalo zabrinutost kod Rusa za bezbednost ove baze i Severne flote. Nove članice znače da se baze mogu naći na meti „potencijalne artiljerije dugog dometa“.

Sa ulaskom Finske i apliciranjem Švedske u NATO, značajno se promenila pomorska situacija ne samo u Crnom moru, već i u Barencovom, Severnom Atlantiku i Baltičkom moru, što bi moglo da ima značajne dugoročne posledice. Kako se navodi, NATO saveznici već su primetili čudno kretanje ruskih podmornica i one su uočene u Severnom Atlantiku, Irskom i Severnom moru, ali navodno i kod obale SAD i u Mediteranskom moru, na evropskoj periferiji.

Stručnjaci smatraju da je na pomolu novi podmornički rat, a načelnik oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin početkom godine rekao je da bi Moskva mogla da dovede u rizik i potencijalno iskoristi svetski informacioni sistem, koji čine podvodni kablovi koji idu oko sveta.

On je za „Tajms“ izjavio da je uočeno „ogromno povećanje ruske podvodne i podmorničke aktivnosti“ i da je Rusija razvila kapacitete da ugrozi podvodne kablove.

Prema mišljenju Nika Čajldsa Rusija je razvija kapacitete za ovu oblast ratovanja i ima podmornice za specijalne misije, dok NATO mora više da uloži u odgovor na ovakve pretnje.

Dok je Rusija razvijala nove tipove podmornica, NATO je poslednjih godina slabo ulagao u ovu granu vojne industrije. „Njuzvik“ navodi da su mišljenja stručnjaka podeljena po pitanju toga koliko je NATO spreman da odgovori na ruske pomorske kapacitete: dok jedni smatraju da još uvek ne postoji svest o tome da ruske pomorske snage predstavljaju najveću pretnju za NATO, drugi veruju da je Alijansa razvila, pa čak i nadmašila ruske pomorske snage.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *