НАТО ПАКТ НЕ ЗНА ГДЕ УДАРА! На Балкану почиње…

NATO PAKT NE ZNA GDE UDARA! Na Balkanu počinje…

21 aprila 2019

Severnoatlantski savez je poslednjih godina čitavim nizom poteza, među kojima su prijem Crne Gore u članstvo i najavljena mogućnost članstva Gruzije, Ukrajine, pa i samoproglašenog Kosova, pokazao da nema strategiju i da više nije kredibilan partner.

Ponašanje Alijanse, koja suštinski više nikom nije potrebna, odlazi u krajnost, ona više ne zna gde udara, ocenjuje urednik lista „Politika“ Bojan Bilbija u emisiji „Svet sa Sputnjikom“, povodom vesti da je ovih dana Rusija obelodanila da je sa NATO-om prekinula svaku vrstu saradnje, i po civilnoj i po vojnoj liniji.Prema rečima Bilbije, Rusija više nema interesa da sarađuje sa ovakvim NATO-om, a u toku je turbulentni period tranzicije ka nekom novom sistemu globalnih odnosa ali i bezbednosti u Evropi.

General-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, objašnjava da je reč o logičnom ishodu negativnog trenda koji postoji od Hladnog rata, posebno poslednjih 10 godina, kad su vodeće zemlje Zapada shvatile da Rusiji ne mogu nametnuti svoju volju kako to mogu drugim manjim državama. Jedan od faktora je uspon Rusije u svakom smislu, posebno u vojnom, što je postalo brana ostvarivanja interesa Zapada.

„Rusija, koja je revitalizovala svoju moć, neće tek tako predati svoj suverenitet i resurse. To je rezultiralo podelom u Evropi koja je postala talac vodećih zapadnih zemalja, pre svega SAD“, konstatuje Kovač.

On podseća da je Alijansa formirana kao odbrambeni savez, a danas je u suštini ofanzivni, a da bi održala takvo stanje koristi mantru o ruskoj pretnji koja ne postoji.

„Nisu ruske trupe došle na granice SAD, nisu se pomerile na Zapad ni pedalj niti to razmišljaju niti su ugrozile ičiju bezbednost ni u Evropi. To je jeftina i prozirna propaganda“, primećuje Kovač.

Niz vežbi koje NATO u poslednje vreme sprovodi blizu granica s Rusijom on vidi kao argument da će se kriza u odnosima na liniji Moskve i NATO-a nastaviti. Ipak, Bilbija ističe da nema te sile koja bi se usudila da krene na Rusiju, a da su ovo više političke igre.

„Sukob nije realan scenario. Nadam se da će razum prevladati, pre svega u Evropi. Ona sama ima puno svojih problema. Mada to može da bude i razlog za radikalizaciju — samo da nekom ne padne na pamet da skreće pažnju sa unutrašnjih problema konfliktom sa Rusijom“, upozorava Bilbija.

Istoričar Dragomir Anđelković, u telefonskom uključenju, osvrnuo se na činjenicu da ruski zvaničnici listom, kada govore o NATO-u, pominju Balkan, posebno bombardovanje Jugoslavije.

„NATO se tu poneo poput nacističke Nemačke i u Rusiji je definitivno preovladavala svest da je Ruska Federacija sledeća na meti. Ti događaji su donekle uticali i na dolazak Putina na vlast. Ruska vladajuća elita uvidela je da će njeni interesi biti ugroženi i biti svedeni na nivo indijskih maharadža u doba britanskog kolonijalizma ako Zapad zavlada Rusijom“, objašnjava Anđelković, ističući da su čak i oni Rusi koji su bili relativno prijateljski nastrojeni prema Zapadu shvatili da ih taj Zapad prihvata isključivo na neokolonijalni način.

Zato je, naglašava, bombardovanje „tačka preokreta“ koja je Rusiju definitivno probudila, podstakla energičnu akciju države ka konsolidaciji zemlje i od te tačke počinje rađanje moćne države.

„Upravo bombardovanje Jugoslavije je bila kapisla koja je preokrenula mnoge stvari, ne samo u Rusiji nego i u svetu. Dobili smo i mnogo hrabriju Kinu“, dodaje Bilbija.

Kad je reč o delovanju Alijanse na Balkanu, Mitar Kovač ističe da se nesamostalnost Evrope od NATO-a i SAD prenosi i na ovaj region.

„Logika SAD je da što više pomere granicu na istok“, kaže Kovač, napominjući da se u tom procesu često krivotvori volja naroda ili se odluke donose mimo volje naroda, kao u Makedoniji i Crnoj Gori. „Situacija je slična i kad je u pitanju MAP u Bosni i Hercegovini“, upozorava general i dodaje da bi i Srbiju rado videli u Alijansi.

Međutim, oko 80 odsto ljudi u Srbiji je protiv učlanjenja u NATO.

„Pa kako i ne bi. Da je od Rusije narod pretrpeo ono što je pretrpeo od NATO-a, verujem da bi zabranili da ijedan Rus sleti u Srbiju. A mi dolazimo danas u poziciju da gledamo šta nam nudi Zapad, koji je izneo iz Srbije 55-60 milijardi, a onda se na sva zvona eksploatiše kako je Srbija dobila dve milijarde kredita ili investicija. Mi govorimo o procesu gde NATO želi da ubrzano usisa Balkan“, objašnjava Kovač, ali i konstatuje da su u regionu prisutne i Kina i Rusija.

„Nije Evropa niti Balkan kolonija Nemačke ili SAD. Po čemu bi one imale više prava na Balkan nego Rusija i Kina?“, pita on.

Srbija ipak, kaže Bilbija, nije Rusija, iako nam je Rusija najbolji prijatelj, a ne treba zanemarivati ni saradnju sa Zapadom jer sa njim imamo veliku trgovinsku razmenu.

„Moramo da vodimo računa i da se ne odričemo sasvim zapadnog vektora. Ne treba da stvaramo tlo za antizapadnu politiku“, kaže Bilbija, dok Kovač ocenjuje da Srbija treba da bude dobra i sa Istokom i sa Zapadom, i da ostane i vojno i politički neutralna.

„Možemo stradati ukoliko se budemo doslovno stavili na jednu ili drugu stranu. Moramo gledati svoje vitalne nacionalne interese po svaku cenu“, poručuje general.

Na pitanje može li Srbija iz pogoršanja odnosa Rusije i NATO-a da izvuče deblji kraj, Bilbija odgovara da mi uvek izvlačimo deblji kraj kada Rusija slabi.

„Kada Rusija jača, i mi jačamo. Sukob, naravno, i nas uvlači u neprijatnosti. Ipak, snažna Rusija nama ide u prilog, čim je slaba — povlači se. Ali sada je ovde prisutna, kao i Kina, koja mnogo ulaže u region, pa će braniti svoje ekonomske interese. Imamo aktivnu poziciju i imamo na koga da se oslonimo“, ocenjuje na kraju Bilbija.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Zoran says:

  I sta ovde "ne zna gde udara"? Zamislite da se siuri uticaj Rusije i vi stavite "ne zna gde udara"?

 2. Slobodanka says:

  NATO je bitna poluga Novog svetskog poretka gospodara SAD i drugih zapadnih zemalja. NATO se i sada drži svog starog scenarija osvajanja celog sveta. Verovatno se još uvek nadaju da će Rusija ipak pokleknuti u ekonomskom ratu, a najbolji scenario je talas nezadovoljstva gradjana Rusije tj. putem obojene revolucije (slično kao što su postigli u Ukrajini i u raznim drugim zemljama) te da će konačno uspeti da dobiju poslušnu Rusiju kao za vreme Gorbačova. Još uvek se nadaju da mogu dobiti Rusiju na lakši način - na tacni tj. bez rata. Ako bi ukrotili neposlušnu Rusiju i stavili je pod svoju kontrolu, onda bi lakše izašli na kraj sa Kinom. NATO jednostavno nema drugačiji plan od ranije zacrtanog.

 3. teoretičar says:

  Bilbijina Politika je odavno Vučićeva politika ali ne kao politika, nego kao vazalni odnos prema Zapadu. Šugava politika a mi moramo svako dan da ih slušamo. Ni Bilbije ni Anđelkovići ne propuštaju da ubace "zapadni vektor" i koliko nam je neophodan. Kao usput, jel? Zašto se ne oslonimo samo na Istočni? Ili naši kromanjonci koji se sakrivaju iza lukavih dvostrukih izjava, malo lažu? Ili, već kad su dobri i jedni drugi, trebaju nam i jedni i drugi, i jedni i drugi gledaju svoje interese a po Bilbiji, Rusija se povlači kad god je slaba, što znači ostavlja nas na vetrometini...zašto onda Srbija ne ide poptpuno neutralno? Zašto uzima kredite od Zapada i prima inevesticije Istoka??? Pa zato, verovatno, što bi u tom slučaju bilo ko na vlasti završio kao Čaušesku ili Gadafi. Milošević već jeste. Nije se ustručavao, samo su mu ubacili Srpski otpad u meki stomak. Vučić danas sve i da hoće da bude neutralan, ne daju mu ni Rusija ni Kina ni Amerika. Imajući u vidu kako je prošao Milošević koji se malo silom, malo milom okrenuo samo svojim snagama, danas niko u Srbiji to ne sme da ponovi. Dakle, Srpski narod je razbijen, pocepan i izgubljen i nije svestan još uvek koliku je grešku napravio slepo pomažući ubijanje Miloševića. Neki Srbi aktivno, kao šerpari ili kakogod da ih zovete, neki pasivno, kao većina naroda koja nije mrdnula da spase Miloševića, odnosno sebe i neki iz straha, kao što su generali, sveštenstvo i intelektualci Srbije. To je čisti haos jednog naroda i države. Ima znakova da se ponešto menja, ali to još uvek nije moguće dovršiti. Bilbije moraju da nestanu, Anđelkovići moraju da nestanu, generali izdajnici moraju da nestanu i tek onda će Srbiji biti otškrinuta vrata da se vrati svojim korenima. Tu se Vučić ništa ne pita, jer haos u Srbiji, nastao izdajom države iznutra, još uvek traje. A prouzrokovan je napadom SAD i Nemačke na Srbiju. Kao prelazni period, Vučić je još i dobar, samo je pitanje koliko vremena imamo?

 4. teoretičar says:

  I da se ne zavaravamo. Nije Vučić taj koji može da podrži Zapad ili Istok sa svoje pozicije predsednika. Ta pozicija ga više od 50%, dakle najvećim delom, drži prisilno na liniji borbe za održanje države na nekom trenutno mogućem nivou, što je sasvim dovoljno i da ga prisilno vodi kuda treba da vodi jednu državu i narod. Oni koji imaju veću slobodu manevrisanja, a to su generali, Bilbije, sveštenici, intelektualci, prosvetni radnici i "industrijalci" su danas glavna kočnica uspravljanju Srbije. Oni i njihove poltronske koristi danas su najveći teret Srpskog naroda i države. Njih podržavaju sve sile koje se bore da unište Srbiju. Gadno da nemoš biti gadnije a šanse da neko povede narod gde treba danas, sa ovim gadovima su jako male. Uzeće to vremena ako ne i večnost našem narodu i državi.

 5. Slobodanka says:

  Ne bih se složila sa stavom da "NATO alijansa više ne zna gde udara". NATO uvek ima plan! Njima odgovara da izazovu još ratnih sukoba u svetu i da na taj način nametnu što više ratnih igara koje bi preopteretile i iscrpljivale Rusiju i Kinu i vojno i ekonomski. Zatim Bela kuća itekako nameće ekonomske ratove što je NATO-u samo u prilog. Očigledno je da je u toku zatezanje evropskog NATO dvorišta po svemu što su uradili sa Makedonijom , po pozivnici BIH za članstvo u Alijansi, po žurbi da Srbija konačno prizna nezavisno Kosovo. Moguće je da NATO nas Srbiju, a i BIH, sada nastoji da podmuklo iskoristi da nametne Rusiji još jedan regionalni sukob pored svih ostalih. U suštini Srbija nije bitna NATO-u za članstvo, ali NATO-u su Srbija a i BIH zgodni kao mačići sa kojima može lako da se poigra sa ciljem da izazovu glavnu mačku te da nju nekako povrede. Jedino nam idu na ruku sve veća razmimoilaženja SAD sa drugim NATO članicama, ali ovo što vidimo nije dovoljno. Bez obzira na njihova trenuna neslaganja kad treba još gnječiti Srbijicu onda su i dan danas itekako jedinstveni. Iz toga proizilazi da naši vitalni interesi trpeće još od zapadnih sila ma koliko mi to želeli da izbegnemo. Treba dočekati da se oni izmedju sebe još dublje razmimoiđu.

 6. samostalan says:

  Srbija je zrtva zlocinackog Zapada i ruskog licemerja. Jedini koji nas jos uvek nisu izdali su Kinezi, ali Vucic ne sme sa njima, ne daju Tramp i brat mu Putin, obojica cionisti i lazovi jer glume konflikt koga nema.

 7. Velika Metla says:

  I te kako oni znaju gde udaraju,nego nema niko da udari njih! Za sada!

  • samostalan says:

   Bogami, nas su udarili dobro, ali mi to ne primecujemo, mi im pljuckamo pod prozor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *