НАТО ПОСЛАО ЧЕТИРИ ПОРУКЕ БАЛКАНУ: Ево ко ће бити на удару

НАТО ПОСЛАО ЧЕТИРИ ПОРУКЕ БАЛКАНУ: Ево ко ће бити на удару

13 јула 2018

Тон декларације коју су лидери НАТО-а усвојили после бриселског самита сугерише да Алијанса третира Босну и Херцеговину као да је та бивша југословенска република већ чланица Северноатлантског пакта. НАТО лидери свесно игноришу ставове институција РС о војној неутралности, а мешали би се и у изборе.

Лидери НАТО-а у декларацији коју су усвојили на самиту у Бриселу нагласили су да је Западни Балкан подручје од стратегијског значаја за Алијансу, а то „показује дуга повест сарадње и операција у региону“.„Потпуно смо посвећени стабилности и безбедности Западног Балкана“, наводе лидери Северноатлантског савеза, додајући да ће у том циљу тесно сарађивати с тамошњим државама“.

Они су подржали јачање безбедносних снага на Косову и Метохији и нагласили су да је јачање веза НАТО-а и Србије је корисно за Савез, Србију и цео регион. Подржали су и наставак дијалога и склапање правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Према мишљењу декана бањалучког Факултета безбедности Предрага Ћеранића, лидери НАТО-а послали су четири важне поруке Западном Балкану.

Прва порука адресирана је на Србију — подржавајући развој безбедносних снага на Косову и Метохији, Алијанса излази из оквира Резолуције 1244.

„Друга порука гласи да је НАТО посвећен стабилности и безбедности Западног Балкана, али се под тим подразумева да све земље буду под НАТО кишобраном. Дакле, стабилност је уколико сте у НАТО-у, уколико нисте, нећете бити стабилни“, коментарише Ћеранић.

Трећа порука, каже Ћеранић, односи се на Босну и Херцеговину и на изборе који ту бившу југословенску републику очекују у октобру — лидери НАТО-а изразили су очекивања да ће октобарски избори у БиХ бити одржани по демократским стандардима, а такође су поздравили и наводни напредак у регистрацији непокретне војне имовине у земљи.

„НАТО се декларише као политичка организација која брине о изборима и наглашава интерес да их помно прати. Постоје друга међународна тела која се везују за демократску процедуру избора, као што је ОЕБС, али овде се НАТО експонира као изричито политичка организација“, сматра Ћеранић.

Интерес Алијансе за попис војне имовине четврта је порука упућена из Брисела.

„Књижењем војне имовине на БиХ нарушава се принцип дефинисан у Дејтонском споразуму, да 51 одсто територије припада Федерацији БиХ, а 49 одсто Републици Српској. Књижењем војне имовине, великих касарни са великим земљиштем, тај проценат би био озбиљно угрожен. То је прво што се уочава, а све је то везано за НАТО интеграције, велики притисак да се БиХ инкорпорира у НАТО“, каже Ћеранић.

С обзиром на тон декларације, испада да је Босна и Херцеговина већ постала чланица НАТО-а, каже Ћеранић, упркос декларацији Скупштине Републике Српске о војној неутралности.

„НАТО потпуно игнорише ставове Републике Српске. Скупштина је високо политичко тело и њен став не сме да буде игнорисан ни од кога, али НАТО се понаша на начин да жели да уграби БиХ као плен и уопште их не дотичу одлуке највиших органа Републике Српске“, закључује Ћеранић.

KOMENTARI6 коментара

 1. Milutin says:

  Снила баба шта би била рада па тако и нацистичке убице СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ из нацистичке труле америке и еу би да поново дођу на место њиховог геноцида па поручују јер су свесни да им је ово крај а овај што пише ове редове а не ИЗНОСИ ЧИЊЕНИЦУ ДА ЈЕ 9 ЗЕМАЉА ТОГ НАЦИСТИЧКО ЗЛОЧИНАЧКОГ УДРУЖЕЊА НАТО ОДУСТАЛО ОД ДАЉЕГ ФИНАНСИРАЊА И СТВАРА СВОЈУ ВОЈСКУ ДОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ОВИМ НАЦИСТИМА И УБИЦАМА СРБА КРАЈ. ТО СУ ЧИЊЕНИЦЕ А ОВАЈ ШТО ПИШЕ ЗА ШАКУ ДОЛАРА САМО ВРШИ ПРОПАГАНДУ КАКО БИО ЗАПЛАШИО МАС СРБЕ. Е ЈАДО У МОЗАК ПА КОГА ВИШЕ ДА ПЛАШИШ И СА КИМЕ КАД ПУКЛИ.

 2. dane Radakovic says:

  Milosevic Je Podelijo BOSNU NA Tri DEJELA SRBI Sto SU Vojnicki Osvojili -51 POSTO MILE IZ Beograda Naj Manje Dao SRBIMA Samo 49 POSTO Sad ALIJ Uvozi MUHADZEDINE Sa Bliskog Istoka U Bosnu A Orlic oPET Preti Ratom A SRBIJA SUTI

 3. Velika Metla says:

  Фашисти су за ове натовце мала деца! Ови натовци су исконско ЗЛО!

 4. Miraš. says:

  NATO - „Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana“ - čitaj: Mi NATO posvećeni smo OKUPACIJI Balkana, zato ga i zovu zapadni (=prisvojni pridev). Po geopolitičkom značaju Balkan je veoma važan deo sveta te zato sve što NATO i Amerika rade po celom svetu morali su uraditi i primeniti i na NAŠEM Balkanu. Više Jugoslaviju ni ne pominju, a baš velike sile SAD, Velika Britanija i Francuska imale su svoj interes u pogledu kontrole cele Evrope te su dale pristanak na formiranje Jugoslavije, ali i na nestanak Srbije na karti država sveta, nakon prvog svetskog rata na mirovnoj konferenciji u Parizu. Sada ceo srpski narod uporno cepaju u novonastalim državama ili ga proteruju, a ni Srbiji ne dozvoljavaju da bude Srbija. Zato su nam posadili na vlast kretena sa titoističkim i naravno prozapadnim sklonostima. Jugoslaviju su ubili kad im više nije bila potrebna, a Srbiju drže u totalitarnom ropstvu.

 5. solac says:

  Nadam se Putinovoj poruci u novembru!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u