НАТО ПОСЛАО ЧЕТИРИ ПОРУКЕ БАЛКАНУ: Ево ко ће бити на удару

NATO POSLAO ČETIRI PORUKE BALKANU: Evo ko će biti na udaru

13 jula 2018

Ton deklaracije koju su lideri NATO-a usvojili posle briselskog samita sugeriše da Alijansa tretira Bosnu i Hercegovinu kao da je ta bivša jugoslovenska republika već članica Severnoatlantskog pakta. NATO lideri svesno ignorišu stavove institucija RS o vojnoj neutralnosti, a mešali bi se i u izbore.

Lideri NATO-a u deklaraciji koju su usvojili na samitu u Briselu naglasili su da je Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja za Alijansu, a to „pokazuje duga povest saradnje i operacija u regionu“.„Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana“, navode lideri Severnoatlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tesno sarađivati s tamošnjim državama“.

Oni su podržali jačanje bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji i naglasili su da je jačanje veza NATO-a i Srbije je korisno za Savez, Srbiju i ceo region. Podržali su i nastavak dijaloga i sklapanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

Prema mišljenju dekana banjalučkog Fakulteta bezbednosti Predraga Ćeranića, lideri NATO-a poslali su četiri važne poruke Zapadnom Balkanu.

Prva poruka adresirana je na Srbiju — podržavajući razvoj bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji, Alijansa izlazi iz okvira Rezolucije 1244.

„Druga poruka glasi da je NATO posvećen stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, ali se pod tim podrazumeva da sve zemlje budu pod NATO kišobranom. Dakle, stabilnost je ukoliko ste u NATO-u, ukoliko niste, nećete biti stabilni“, komentariše Ćeranić.

Treća poruka, kaže Ćeranić, odnosi se na Bosnu i Hercegovinu i na izbore koji tu bivšu jugoslovensku republiku očekuju u oktobru — lideri NATO-a izrazili su očekivanja da će oktobarski izbori u BiH biti održani po demokratskim standardima, a takođe su pozdravili i navodni napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.

„NATO se deklariše kao politička organizacija koja brine o izborima i naglašava interes da ih pomno prati. Postoje druga međunarodna tela koja se vezuju za demokratsku proceduru izbora, kao što je OEBS, ali ovde se NATO eksponira kao izričito politička organizacija“, smatra Ćeranić.

Interes Alijanse za popis vojne imovine četvrta je poruka upućena iz Brisela.

„Knjiženjem vojne imovine na BiH narušava se princip definisan u Dejtonskom sporazumu, da 51 odsto teritorije pripada Federaciji BiH, a 49 odsto Republici Srpskoj. Knjiženjem vojne imovine, velikih kasarni sa velikim zemljištem, taj procenat bi bio ozbiljno ugrožen. To je prvo što se uočava, a sve je to vezano za NATO integracije, veliki pritisak da se BiH inkorporira u NATO“, kaže Ćeranić.

S obzirom na ton deklaracije, ispada da je Bosna i Hercegovina već postala članica NATO-a, kaže Ćeranić, uprkos deklaraciji Skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

„NATO potpuno ignoriše stavove Republike Srpske. Skupština je visoko političko telo i njen stav ne sme da bude ignorisan ni od koga, ali NATO se ponaša na način da želi da ugrabi BiH kao plen i uopšte ih ne dotiču odluke najviših organa Republike Srpske“, zaključuje Ćeranić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Milutin says:

  Snila baba šta bi bila rada pa tako i nacističke ubice SRBA I SRBSKE DECE iz nacističke trule amerike i eu bi da ponovo dođu na mesto njihovog genocida pa poručuju jer su svesni da im je ovo kraj a ovaj što piše ove redove a ne IZNOSI ČINJENICU DA JE 9 ZEMALJA TOG NACISTIČKO ZLOČINAČKOG UDRUŽENJA NATO ODUSTALO OD DALJEG FINANSIRANJA I STVARA SVOJU VOJSKU DOKAZUJE DA JE OVIM NACISTIMA I UBICAMA SRBA KRAJ. TO SU ČINJENICE A OVAJ ŠTO PIŠE ZA ŠAKU DOLARA SAMO VRŠI PROPAGANDU KAKO BIO ZAPLAŠIO MAS SRBE. E JADO U MOZAK PA KOGA VIŠE DA PLAŠIŠ I SA KIME KAD PUKLI.

 2. dane Radakovic says:

  Milosevic Je Podelijo BOSNU NA Tri DEJELA SRBI Sto SU Vojnicki Osvojili -51 POSTO MILE IZ Beograda Naj Manje Dao SRBIMA Samo 49 POSTO Sad ALIJ Uvozi MUHADZEDINE Sa Bliskog Istoka U Bosnu A Orlic oPET Preti Ratom A SRBIJA SUTI

 3. Velika Metla says:

  Fašisti su za ove natovce mala deca! Ovi natovci su iskonsko ZLO!

 4. Miraš. says:

  NATO - „Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana“ - čitaj: Mi NATO posvećeni smo OKUPACIJI Balkana, zato ga i zovu zapadni (=prisvojni pridev). Po geopolitičkom značaju Balkan je veoma važan deo sveta te zato sve što NATO i Amerika rade po celom svetu morali su uraditi i primeniti i na NAŠEM Balkanu. Više Jugoslaviju ni ne pominju, a baš velike sile SAD, Velika Britanija i Francuska imale su svoj interes u pogledu kontrole cele Evrope te su dale pristanak na formiranje Jugoslavije, ali i na nestanak Srbije na karti država sveta, nakon prvog svetskog rata na mirovnoj konferenciji u Parizu. Sada ceo srpski narod uporno cepaju u novonastalim državama ili ga proteruju, a ni Srbiji ne dozvoljavaju da bude Srbija. Zato su nam posadili na vlast kretena sa titoističkim i naravno prozapadnim sklonostima. Jugoslaviju su ubili kad im više nije bila potrebna, a Srbiju drže u totalitarnom ropstvu.

 5. solac says:

  Nadam se Putinovoj poruci u novembru!

  • solac says:

   U Beogradu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *