НАТО прави „ПАКЛЕНИ“ ПЛАН

NATO pravi „PAKLENI“ PLAN

3 aprila 2024

Na samitu NATO-a u junu, Jens Stoltenberg će predložiti stvaranje fonda za doprinose od 100 milijardi dolara za plaćanje isporuke oružja Ukrajini tokom pet godina.

Na samitu alijanse u Vašingtonu u junu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će predložiti stvaranje savezničkog fonda za doprinose od 100 milijardi dolara za finansiranje isporuke oružja Ukrajini, preneo je Blumberg.Prema agencijskim izvorima upoznatim sa diskusijama, saveznici u NATO-u još uvek razgovaraju o Stoltenbergovom predlogu i mehanizmima poravnanja. Na primer, suočeni su sa pitanjem da li u ovaj iznos treba uključiti i bilateralnu pomoć Ukrajini.

Predlog zahteva odobrenje svih 32 članice NATO-a.

Prvi razgovori bi mogli da se održe 3-4. aprila, kada se ministri spoljnih poslova NATO-a okupe u Briselu da proslave 75. godišnjicu alijanse.

Blumberg prenosi da će osim podrške Ukrajini, ministri verovatno razgovarati i o potencijalnom nasledniku Stoltenberga – mandat mu ističe u oktobru.

Prema diplomatama koje citira Fajnenšel tajms (FT), američki udeo u fondu o kome se raspravlja biće znatno manji od iznosa pomoći o kojoj se raspravlja između Kongresa i Bele kuće.

Američki Senat (demokratska većina) je još u februaru podržao izdvajanje 60,1 milijarde dolara za vojne potrebe Kijeva. Međutim, Predstavnički dom, u kojem republikanci imaju većinu, još nije počeo da glasa o nacrtu zakona.

FT smatra da bi u okviru fonda o kojem se razgovara, američka vojna pomoć Ukrajini mogla biti smanjena na nešto više od 16 milijardi dolara.

Razgovara se i o scenariju po kojem bi NATO mogao da preuzme vođstvo Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, koja koordinira isporuku oružja Ukrajini iz oko 50 zemalja i koju trenutno koordiniraju SAD, rekli su izvori agencije.Blumberg smatra da bi takav potez mogao da zaštiti NATO od bilo kakvog političkog preokreta u vezi sa predsedničkim izborima u SAD.

Izgledi da se bivši predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću pokrenuli su debatu o ulozi SAD u transatlantskoj bezbednosti – evropski zvaničnici strahuju od povlačenja američke pomoći Kijevu, prenosi agencija. Bivši šef Sjedinjenih Država više puta se protivio davanju pomoći od 60 milijardi dolara.

Tramp je ranije obećao da će okončati sukob u roku od 24 sata ako ponovo bude na čelu zemlje. On je u oktobru 2022. rekao da je za njegov brz završetak neophodno odmah započeti mirovne pregovore.

Rusija osuđuje bilo kakve vojne isporuke Ukrajini i smatra da one samo produžavaju sukob, ali ne mogu da odlučuju o njegovom ishodu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Brane says:

    Ovaj je ozbiljna lopina, a bogami i budala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *