НАТО ПРЕД СЛОМОМ, ФРАНЦУСКА СЕ ПОВЛАЧИ ИЗ МИСИЈЕ! Макрон донео шок одлуку

NATO PRED SLOMOM, FRANCUSKA SE POVLAČI IZ MISIJE! Makron doneo šok odluku

1 jula 2020

Francuska je u sredu suspendovala učešće u NATO pomorskoj misiji „Čuvar mora“ u Sredozemlju, prenose francuski mediji.

Prema članku francuskog lista L’Opinion, stalni predstavnik zemlje pri NATO-u Muriel Domena poslao je u utorak pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kojem ga obaveštava o odluci Pariza da suspenduje učešće u operaciji „Čuvar mora“.Ovu informaciju potvrdio je i turski ambasador u Francuskoj Ismailk Haki Musa koji je izjavio da je Pariz obavestio NATO da prekida učešće u mornaričkoj operaciji na Sredozemlju nakon incidenta između francuskih i turskih ratnih brodova.

Tenzija između Turske i Francuske oko Libije i Istočnog Mediterana, kao i incident 10. juna reflektovali su se na NATO.

Francuski ministar odbrane optužio je tursku mornaricu da je početkom juna „maltretirala francuski ratni brod koji se nalazio na misiji NATO-a“.

Francuska je osumnjičila turski transportni brod koji je imao isturenu zastavu Tanzanije da krijumčari naoružanje u Libiju. Francuski zvaničnici su naveli da je taj brod isključio uređaj za praćenje, da je prikrio svoj identifikacioni broj i da je odbio da odgovori kuda se zaputio.

Turska je odbacila optužbe.

– To je potpuno netačno. Ukoliko uzmete u obzir da je taj francuski brod dopunjen gorivom sa naše strane neposredno pre navodnog incidenta, onda vam je jasno koliko su optužbe smešne – rekao je turski visoki vojni zvaničnik.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je povodom tog incidenta izjavio:

– Obe članice NATO imaju totalno drugačiju verziju događaja šta se zapravo dogodilo, ali, svi se slažemo da je potreban politički kompromis kako bi se rešio konflikt u Libiji.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Istina says:

    Neka pukne NATO više... I onako je pljačkaška organizacija...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *