NATO prekida saradnju s Rusijom

NATO prekida saradnju s Rusijom

1 априла 2014

NATOMinistri spoljnih poslova država članica NATO-a odlučili su danas da prekinu „celokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnju“ sa Rusijom.

Ovo je odgovor Alijanse na odluku Moskve da pripoji Krim.

Ministri zemalja NATO-a u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da „preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom“, prenela je agencija AFP.

NATO i Ukrajina usaglasili su se da će intenzivirati vojnu saradnju i reformu vojske kroz zajedničku obuku i druge programe.

Na prvom ministarskom sastanku zemalja NATO-a od prelaska Krima pod nadležnost Moskve, ocenjeno je da nisu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gde se navodno nalazi oko 40.000 vojnika.

„Nažalost, ne mogu da potvrdim da Rusija povlači trupe. Svojim akcijama Rusija je potkopala principe na kojima je izgrađeno naše partnerstvo. Dakle, ne možemo da idemo dalje i da sarađujemo kao obično“, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Neimenovani izvori naveli su da će ministri razgovarati o pojačanom prisustvu i vojnim vežbama u istočnoevropskim članicama Severnoatlantske alijanse, a prema Rasmusenovim rečima, NATO će razmotriti „sve opcije“ ojačavanja odbrane na istoku Evrope.

SAD i druge zapadne članice već su kao odgovor na situaciju u Ukrajini poslali dodatne avione u patrole oko granice sa Rusijom na Baltiku, kao i u Poljskoj, gde je planirana vežba vojne avijacije.

Rumunija je zatražila od SAD da poveća broj aviona na vojnim aerodromima u ovoj zemlji, dok su zapadnoevropske države ipak ostale uzdržane prema planovima koji bi u Moskvi mogli da se tumače kao provokacija.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u