НАТО преузео целу јадранску обалу!

NATO preuzeo celu jadransku obalu!

1 maja 2017

NATO demonstrira nastavak svoje politike otvorenih vrata, uprkos ruskim protestima. Strateški, ulaskom malene Crne Gore zapadni savez preuzima čitavu jadransku obalu, piše štampa na njemačkom jeziku, prenosi „Dojče vele“.

Parlament Crne Gore je u petak na Cetinju izglasao pristup NATO. Odluka je donijeta jednoglasno, ali sa svega 46 glasova – ostalih 35 poslanika nisu prisustvovali sjednici već su zajedno sa jednim brojem građana protestovali ispred parlamenta. Do zvaničnog pristupa vojnom savezu ostalo je samo da ugovor ratifikuje španski parlament, što se očekuje u narednih nekoliko sedmica.

Vodeća njemačka agencija „DPA“ ocjenjuje da je vojni značaj jadranskih luka Crne Gore daleko veći od značaja njene vojske.

„Ruski oligarsi su posljednjih godina djelimično za basnoslovne novce kupili velike dijelove pitoreskne crnogorske obale. I najveća industrijska postrojenja zemlje su svojevremeno bila u ruskim rukama. U međuvremenu Moskva pokušava da odgovori svoje građane od ljetovanja u ovoj tradicionalnoj turističkoj zemlji. Rusi su ubjedljivo najveća grupa stranih gostiju. Nedavno je Moskva zabranila uvoz vina iz Crne Gore jer je navodno zagađeno pesticidima“, dodaje se u kratkom izvještaju agencije.

„Crnogorska vojska broji svega 2.000 ljudi, ali zemlja ima tako povoljan strateški položaj da omogućava NATO kompletan pristup Jadranu. Ostale države tog prostora, Albanija, Hrvatska i Italija, već su članice vojnog saveza“, piše švajcarski Bazler cajtung.

„Opozicija ne želi da prizna ratifikaciju ugovora i namjerava da raspiše referendum o pristupanju NATO ukoliko dođe na vlast. Zemlja sa svojih 620.000 stanovnika je oduvijek podijeljena oko pitanja da li treba slijediti zapadni kurs ili zadržati savezništvo sa pravoslavnim saveznicama Srbijom i Rusijom“, navodi list.

„Protivnici NATO podsjećaju da je NATO 1999. bombardovao Jugoslaviju i da već zbog toga ne treba pristupati vojnom savezu. Šef vlade Marković je rekao da članstvo u NATO upravo obezbjeđuje da se tako nešto nikada više ne desi Crnoj Gori“, dodaje list iz Bazela.

U široj analizi, koju je objavio „Noje cirher cajtung“, poznavalac Balkana Andreas Ernst piše da ankete u Crnoj Gori pokazuju da je tek tijesna većina građana za ulazak u NATO te da vlada nije htela da održi referendum. Dodaje da pristup za alijansu ima politički i strateški značaj:

„Ovime NATO demonstrira da u principu nastavlja svoju politiku otvorenih vrata, uprkos ruskim protestima. Strateški, ulaskom malene države zapadni savez preuzima čitavu jadransku obalu. Kotorski zaliv je tradicionalno bio važna vojna luka austrougarske i, kasnije, jugoslovenske flote. Osim Srbije, BiH i Makedonije, sada su sve države Balkana članice NATO. Na Kosovu NATO predvodi snage bezbjednosti.“

Ernst piše da je Moskva pružala podršku opoziciji koja se protivi ulasku u NATO.

„U poređenju sa Ukrajinom ili Bliskim istokom, Balkan je za Rusiju tek sporedna strateška scena. Ali Moskva svakako koristi sve širi prostor na Balkanu koji se otvara zbog paralisanog procesa proširenja EU.“

Rusija je, piše dalje, čak optužena za umiješanost u pokušaj puča u Podgorici prošlog oktobra, što do sada nije potvrđeno. Opozicioni krugovi, dodaje Ernst, smatraju da je sve bila inscenacija na izborni dan koja je služila održavanju moći političke elite koja neprekidno vodi zemlju već četvrt vijeka.

„Njena glava je Milo Đukanović, pionir usmjerene demokratije na Balkanu. Sudbinom svoje zemlje kormilari od 1991. u raznim funkcijama: čas kao premijer, čas kao predsjednik, a danas kao šef partije. Politički je odrastao pod Miloševićem iz čije se sjenke izdvojio 1996. nakon rata u Bosni i nadalje se zalagao za raskid unije sa Srbijom. To ga je načinilo partnerom Zapada. Njegova šira familija je postala ekstremno bogata zahvaljujući profitabilnom preplitanju države i biznisa“, zaključuje „Noje cirher cajtung“.

RTRS, Dojče vele

KOMENTARI5 komentara

 1. deda mraz says:

  To su im njihovi veliki prijatelji iveliki Srbski naprijatelji komunisti omogucili i tu nema puno price.Glup smo narod i nema nam pomoci.

 2. punca says:

  Komunisti njihovi sinovi - PIONIRI Nažalost, naj'očajni političari su sve prodali strancima i naneli narodu ZLO i uvjek su drugi KRIVI ?!?!

 3. Vojna I ojdeSe says:

  Nije sstrasno, izacice jugoslovenski oktopot I pojeshce ih..... Hehehehehe

 4. punca says:

  A, koji " Parlament" je izglasao pristup NATOja 90te u JUGOSLAVIJI ?!?! KO je 90te podpisao da može NATO imati baze 'ubijati u Jugoslaviji - IMUNITET-LIZENZ za ubijanje ? 9.12.1990 Pobedila je Socijalistička partija Srbije, naslednica Saveza komunista, a za predsednika Srbije izabran lider te partije Slobodan Milošević. I SRBiji ide sve nizbrdo .

 5. vlajko says:

  Milo i njegovi ce po svemu sudeci uskoro biti ozraceni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *