НАТО преузима контролу ваздушног простора Црне Горе! И то ће им бити плаћено!

НАТО преузима контролу ваздушног простора Црне Горе! И то ће им бити плаћено!

30 октобра 2017

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић изјавио је да ће контролу ваздушног простора те државе вршити Грчка и Италија, чланице Алијансе.

Бошковић је рекао да је у току поступак потписивања техничких споразума са НАТО-ом, Грчком и Италијом.
„Управо ће Грчка и Италија радити ‘ер полисинг’ за Црну Гору, као што то раде већ дужи низ година. То нас ништа не кошта“, казао је Бошковић. „Наше је да хеликоптерима заштитимо небо на нижим висима“, додао је Бошковић.

Говорећи о предлогу закона о потврђивању споразума између страна северноатлантског уговора о правном положају њихових снага којима се гарантује посебан статус у Црној Гори, Бошковић је рекао да је усвајање тог акта у Скупштини, била обавеза која произилази из чланства у НАТО-у.

Додао је да је Црна Гора имала обавезу да у року од шест месеци од приступања НАТО-у, усвоји споразуме који дају посебан статус припадницима Алијансе.

„Посебан статус није ништа ново и непознато“, рекао је Бошковић и додао да су те споразуме прихватиле све чланице НАТО-а.

Чланство у НАТО-у годишње нас кошта 475.000 евра и то је, како додаје министар, једина обавеза коју Црна Гора има према Алијанси.

„То је јефтинији систем за Црну Гору“, додао је Бошковић.

Војска Црне Горе је апсолутно спремна за чланство у НАТО, али и да је кључна њена даља модернизација.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u