НАТО преузима контролу ваздушног простора Црне Горе! И то ће им бити плаћено!

NATO preuzima kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore! I to će im biti plaćeno!

30 oktobra 2017

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je da će kontrolu vazdušnog prostora te države vršiti Grčka i Italija, članice Alijanse.

Bošković je rekao da je u toku postupak potpisivanja tehničkih sporazuma sa NATO-om, Grčkom i Italijom.
„Upravo će Grčka i Italija raditi ‘er polising’ za Crnu Goru, kao što to rade već duži niz godina. To nas ništa ne košta“, kazao je Bošković. „Naše je da helikopterima zaštitimo nebo na nižim visima“, dodao je Bošković.

Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između strana severnoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga kojima se garantuje poseban status u Crnoj Gori, Bošković je rekao da je usvajanje tog akta u Skupštini, bila obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

Dodao je da je Crna Gora imala obavezu da u roku od šest meseci od pristupanja NATO-u, usvoji sporazume koji daju poseban status pripadnicima Alijanse.

„Poseban status nije ništa novo i nepoznato“, rekao je Bošković i dodao da su te sporazume prihvatile sve članice NATO-a.

Članstvo u NATO-u godišnje nas košta 475.000 evra i to je, kako dodaje ministar, jedina obaveza koju Crna Gora ima prema Alijansi.

„To je jeftiniji sistem za Crnu Goru“, dodao je Bošković.

Vojska Crne Gore je apsolutno spremna za članstvo u NATO, ali i da je ključna njena dalja modernizacija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *