НАТО ПРИПРЕМА ЛОГИСТИКУ за трећи светски рат

NATO PRIPREMA LOGISTIKU za treći svetski rat

29 oktobra 2017

Aerodromi, luke, železničke stanice i putevi – NATO etapno pretvara Evropu u veliki placdarm za momentalno prebacivanje krupnih vojnih kontigenata i teškog naoružanja. Prilično zarđao posle Hladnog rata, transportni mehanizam se razdrmava i podmazuje, uz pažljivo obnavljenje pogubljenih zupčanika. Motiv već niko više ne krije – ruska pretnja.

U sredu je postalo poznato da Alijansa hoće da odobri stvaranje dve nove vojne komande za slučaj potencijalnog konflikta sa Rusijom. Jedna od njih će se baviti logistikom, dok će druga da osigura morske puteve na Atlantiku i Severnom Ledenom okeanu od ruskih podmornica. O tome šta zaista znače ti postupci, i čime oni prete Rusiji, u materijalu RIA Novosti.

Blokovsko razmišljanje

Vijugavi rovovi, kontrolni punktovi na putevima, vreće sa peskom, i tenkovi ukopani u zemlju – nije isključeno da NATO upravo tako vidi Evropu u budućnosti. Kako piše Wall Street Journal, pozivajući se na činovnike iz savezničkih država, zarad ubrzavanja prebacivanja ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, u NATO-u može da bude stvorena posebna komanda. To će se pitanje definitivno rešiti na kvartalnom savetovanju ministara odbrane zemalja bloka.

Svaki oficir zna, da od znalački ustrojene logistike direktno zavisi borbena sposobnost armije. Operativno savijanje i razvijanje grupacija, rotacije, prebacivanja, predislociranja, priprema pozadine, desantne operacije – za sve to je potrebna transportna infrastruktura ispravna kao švajcarski sat. U ratu sve je u upotrebi – železnički i putni pravci, civilni aerodromi, morske luke i čvorišta. Trenutno, NATO i SAD aktivno dovode u red taj inventar.

Njima je potrebno da uspostave ne toliko premeštanje vojske po Evropi, koliko iz Severne Amerike u Evropu“, zapaža zamenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandar Hramčihin. „U pitanju je prebacivanje težih združenih jedinica, jer sa tim što sada SAD imaju u Evropi, apsolutno je nemoguće suprotstaviti se Rusiji“.

Na Zapadu ne skrivaju da će se pitanje povećavanja mobilnosti trupa, uz reformu komandne strukture, rešavati među prvima. Kako je izjavila za RIA Novosti zvanični predstavnik NATO-a Joana Lungesku, saveznici čak prilagođavaju i nacionalno zakonodavstvo kako bi vojna oprema mogla brže da prelazi granice.

„Govoreći vojnim jezikom, to nije sasvim logistika, već pre priprema napora za pregrupisavanje trupa i tehnike sa kontinentalnog dela SAD u Evropu“, kaže glavni urednik žurnala „Vazdušno-kosmička granica“, vojni stručnjak Mihail Hodarenok. „Pouzdane komunikacije skraćuju rokove predislokacije jedinica i sastava u, po njihovom mišljenju, ugrožena područja“.

Malo puteva

Amerikanci su se ne jednom žalili na probleme sa transportovanjem vojnih tereta i žive sile po EU. Po rečima komandanta oružanih snaga SAD u Evropi generala Bena Hodžesa, u slučaju borbenih dejstava, između Poljske i Nemačke neće biti dovoljno pruga, a pored toga, mnogi evropski mostovi ne bi izdržali teret tenkova.

„Ojačanje mostova je prvi simptom pripreme za prebacivanje teške oklopne tehnike. Na primer, kada je kod nas u Zapadni vojni okrug počela da pristiže teška vojna tehnika, prve obaveštajne indikacije za zapadne specijalne službe postali su upravo radovi na ojačavanju mostova“, izjavio je Hodarenok za RIA Novosti.

Faktički, Hodžes istupa za stvaranje „vojnog Šengena“ kako bi se u u Litvaniju brzo prebacivale trupe kroz tranzitne zemlje. On je ubeđen, da će se obezbeđivanje ma kakvih vojnih dejstava odvijati preko Poljske.

Veliki logistički čvor Alijanse već se stvara u bazi ratnog vazduhoplovstva Poljske u selu Povidz. Planira se da se u vojni aerodrom uloži 200 miliona dolara, i da se on pretvori u moćno čvorište za podršku snagama NATO-a, u svim zemljama Baltika, na severu Evrope, a takođe u Bugarskoj i Rumuniji. Hodarenok je primetio, da je o realnom jačanju snaga bloka još rano govoriti. Ali, po njegovom mišljenju, sve preduzete more potpomoći će tome da se jedinice i sastavi OS SAD i zemalja NATO-a prebacuju prema zapadnim granicama Rusije daleko brže nego ranije, što će pojačati napetosti između Alijanse i Moskve.

Arktik ne damo

Interesantno je da se osim logističke komande, u NATO-u planira formiranje još jedne koja bi bila odgovorna za zaštitu morskih puteva ka Evropi, u rejonima Atlantskog i Severnog Ledenog okeana, naročito od pretnji podmornica. Očigledno je da se pod njima podrazumevaju ruske podmornice, pošto kineske tu vrlo retko zalaze.

„Rusija se za takva dejstva zaista ne sprema, posebno na Atlantiku“, primećuje bivši komandant Severne flote admiral Vjačeslav Popov. Naša odbrambena strategija usmerena je na zaštitu vlastitih granica. Za vreme Drugog svetskog rata, tamo su dejstvovale nemačke podmornice protiv konvoja iz SAD u Evropu i Englesku. U doglednoj budućnosti, mi nemamo takvih namera“.

Govoreći o Severnom Ledenom okeanu, admiral je podvukao, da svoju arktičku zonu i Severni morski put, Rusija neće dati nikome, i da će nastaviti da tamo jača potencijale.

Mnogi vojni eksperti u stvaranju nove NATO komande vide deo plana za obezbeđenje morskih komunikacija za buduća prebacivanja po njima trupa i naoružanja iz SAD.

Glavno vojno čvorište SAD do danas ostaje američka vazduhoplovna baza Ramštajn u Nemačkoj. Pošto je ključni logistički centar, ona takođe ispunjava funkciju štaba RV SAD u Evropi, i komandnog centra objedinjene PVO zemalja NATO-a. U bazi je raspoređeno 16 eskadrila vojno-transportnih aviona 86-og avio vinga, i oko 40 hiljada osoblja. Osim Ramštajna, Pentagon u Evropi drži još 350 manjih baza od kojih se 40 nalazi u njegovom vlasništvu.

Prema ocenama eksperata, danas mnogo šta ukazuje na to da SAD postupno pripremaju infrastrukturu u zemljama istočne Evrope i Baltika, zarad razmeštaja tamo grupacije trupa brojnosti do 150 hiljada ljudi.

(nspm.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Hruscov says:

  Dobra taktika SADa za skupljanje novca od glupih evropskih drzavica.

 2. Trifun says:

  Udri Rusijo odmah! Kad se najmanje nadaju. Ne cekaj opet! Zbrisi te zapadne genocidne hijene jednom za sva vremena! Nema nazad.

 3. Velika Metla says:

  150 hiljada vojnika???!!!! Hahahahahahahaha...................,"sila"! Jadni vi,kad Rusi budu par miliona vojnika obukli i naoružali,o naoružanju da i ne pišem,nastaće takva bežanija,da vas ni Normandija neće moći sve primiti i transportovati nazad u vašu genocidnu tvorevinu Ameriku! Rusi sporo sedlaju,ali mnogo brzo jašu,terajući neprijatelja tamo gde mu je mesto!

 4. Drug Ratko says:

  Ne samo NATO ceo svet se naoružava. Mi koji smo imali praćke sada imamo čak i migove, dobićemo s-300 i ko zna šta još? Svi će se na kraju sakupiti na brdu Megido prema Izraelu da bi zaratili protiv Boga živoga kada se javi, ali će ih Ovaj oduvati dahom svojih usta. Da, biće to biblijski Armagedon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *