НАТО ПРИПРЕМА ЛОГИСТИКУ за трећи светски рат

НАТО ПРИПРЕМА ЛОГИСТИКУ за трећи светски рат

29 октобра 2017

Аеродроми, луке, железничке станице и путеви – НАТО етапно претвара Европу у велики плацдарм за моментално пребацивање крупних војних контигената и тешког наоружања. Прилично зарђао после Хладног рата, транспортни механизам се раздрмава и подмазује, уз пажљиво обнављење погубљених зупчаника. Мотив већ нико више не крије – руска претња.

У среду је постало познато да Алијанса хоће да одобри стварање две нове војне команде за случај потенцијалног конфликта са Русијом. Једна од њих ће се бавити логистиком, док ће друга да осигура морске путеве на Атлантику и Северном Леденом океану од руских подморница. О томе шта заиста значе ти поступци, и чиме они прете Русији, у материјалу РИА Новости.

Блоковско размишљање

Вијугави ровови, контролни пунктови на путевима, вреће са песком, и тенкови укопани у земљу – није искључено да НАТО управо тако види Европу у будућности. Како пише Wall Streеt Journal, позивајући се на чиновнике из савезничких држава, зарад убрзавања пребацивања људства и материјално-техничких средстава, у НАТО-у може да буде створена посебна команда. То ће се питање дефинитивно решити на кварталном саветовању министара одбране земаља блока.

Сваки официр зна, да од зналачки устројене логистике директно зависи борбена способност армије. Оперативно савијање и развијање групација, ротације, пребацивања, предислоцирања, припрема позадине, десантне операције – за све то је потребна транспортна инфраструктура исправна као швајцарски сат. У рату све је у употреби – железнички и путни правци, цивилни аеродроми, морске луке и чворишта. Тренутно, НАТО и САД активно доводе у ред тај инвентар.

Њима је потребно да успоставе не толико премештање војске по Европи, колико из Северне Америке у Европу“, запажа заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин. „У питању је пребацивање тежих здружених јединица, јер са тим што сада САД имају у Европи, апсолутно је немогуће супротставити се Русији“.

На Западу не скривају да ће се питање повећавања мобилности трупа, уз реформу командне структуре, решавати међу првима. Како је изјавила за РИА Новости званични представник НАТО-а Јоана Лунгеску, савезници чак прилагођавају и национално законодавство како би војна опрема могла брже да прелази границе.

„Говорећи војним језиком, то није сасвим логистика, већ пре припрема напора за прегруписавање трупа и технике са континенталног дела САД у Европу“, каже главни уредник журнала „Ваздушно-космичка граница“, војни стручњак Михаил Ходаренок. „Поуздане комуникације скраћују рокове предислокације јединица и састава у, по њиховом мишљењу, угрожена подручја“.

Мало путева

Американци су се не једном жалили на проблеме са транспортовањем војних терета и живе силе по ЕУ. По речима команданта оружаних снага САД у Европи генерала Бена Хоџеса, у случају борбених дејстава, између Пољске и Немачке неће бити довољно пруга, а поред тога, многи европски мостови не би издржали терет тенкова.

„Ојачање мостова је први симптом припреме за пребацивање тешке оклопне технике. На пример, када је код нас у Западни војни округ почела да пристиже тешка војна техника, прве обавештајне индикације за западне специјалне службе постали су управо радови на ојачавању мостова“, изјавио је Ходаренок за РИА Новости.

Фактички, Хоџес иступа за стварање „војног Шенгена“ како би се у у Литванију брзо пребацивале трупе кроз транзитне земље. Он је убеђен, да ће се обезбеђивање ма каквих војних дејстава одвијати преко Пољске.

Велики логистички чвор Алијансе већ се ствара у бази ратног ваздухопловства Пољске у селу Повидз. Планира се да се у војни аеродром уложи 200 милиона долара, и да се он претвори у моћно чвориште за подршку снагама НАТО-а, у свим земљама Балтика, на северу Европе, а такође у Бугарској и Румунији. Ходаренок је приметио, да је о реалном јачању снага блока још рано говорити. Али, по његовом мишљењу, све предузете море потпомоћи ће томе да се јединице и састави ОС САД и земаља НАТО-а пребацују према западним границама Русије далеко брже него раније, што ће појачати напетости између Алијансе и Москве.

Арктик не дамо

Интересантно је да се осим логистичке команде, у НАТО-у планира формирање још једне која би била одговорна за заштиту морских путева ка Европи, у рејонима Атлантског и Северног Леденог океана, нарочито од претњи подморница. Очигледно је да се под њима подразумевају руске подморнице, пошто кинеске ту врло ретко залазе.

„Русија се за таква дејства заиста не спрема, посебно на Атлантику“, примећује бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов. Наша одбрамбена стратегија усмерена је на заштиту властитих граница. За време Другог светског рата, тамо су дејствовале немачке подморнице против конвоја из САД у Европу и Енглеску. У догледној будућности, ми немамо таквих намера“.

Говорећи о Северном Леденом океану, адмирал је подвукао, да своју арктичку зону и Северни морски пут, Русија неће дати никоме, и да ће наставити да тамо јача потенцијале.

Многи војни експерти у стварању нове НАТО команде виде део плана за обезбеђење морских комуникација за будућа пребацивања по њима трупа и наоружања из САД.

Главно војно чвориште САД до данас остаје америчка ваздухопловна база Рамштајн у Немачкој. Пошто је кључни логистички центар, она такође испуњава функцију штаба РВ САД у Европи, и командног центра обједињене ПВО земаља НАТО-а. У бази је распоређено 16 ескадрила војно-транспортних авиона 86-ог авио винга, и око 40 хиљада особља. Осим Рамштајна, Пентагон у Европи држи још 350 мањих база од којих се 40 налази у његовом власништву.

Према оценама експерата, данас много шта указује на то да САД поступно припремају инфраструктуру у земљама источне Европе и Балтика, зарад размештаја тамо групације трупа бројности до 150 хиљада људи.

(nspm.rs)

KOMENTARI4 коментара

 1. Hruscov says:

  Dobra taktika SADa za skupljanje novca od glupih evropskih drzavica.

 2. Trifun says:

  Udri Rusijo odmah! Kad se najmanje nadaju. Ne cekaj opet! Zbrisi te zapadne genocidne hijene jednom za sva vremena! Nema nazad.

 3. Velika Metla says:

  150 хиљада војника???!!!! Хахахахахахахаха...................,"сила"! Јадни ви,кад Руси буду пар милиона војника обукли и наоружали,о наоружању да и не пишем,настаће таква бежанија,да вас ни Нормандија неће моћи све примити и транспортовати назад у вашу геноцидну творевину Америку! Руси споро седлају,али много брзо јашу,терајући непријатеља тамо где му је место!

 4. Drug Ratko says:

  Ne samo NATO ceo svet se naoružava. Mi koji smo imali praćke sada imamo čak i migove, dobićemo s-300 i ko zna šta još? Svi će se na kraju sakupiti na brdu Megido prema Izraelu da bi zaratili protiv Boga živoga kada se javi, ali će ih Ovaj oduvati dahom svojih usta. Da, biće to biblijski Armagedon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u