НАТО ПРИПРЕМА ТЕРЕН ШИПТАРИМА: Ево шта се кува на Косову

NATO PRIPREMA TEREN ŠIPTARIMA: Evo šta se kuva na Kosovu

14 maja 2018

„NATO se pridržava principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja u regionu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija i Helsinškim završnim aktom, a zvanično priznanje država isključivo je i suvereno pravo svake članice NATO pojedinačno“, rekao je u razgovoru za „Novosti“ komandant Kfora Salvatore Kuoči.Prema njegovim rečimam, „formiranje oružanih snaga Kosova odluka je kosovskih institucija, u skladu s ustavnim procedurama“.

U slučaju da se formiraju tzv. oružane snage Kosova, zemlje članice NATO bi pojedinačno odlučivale o tome da li bi snage Kfora ostale na teritoriji Kosova, navodi Kuoči, ističući da, zasad, NATO nema plan da promeni ili smanji misiju, koja nastavlja da obavlja zadatke prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu.

– Kfor u okviru svog mandata i zadatka podržava razvoji i unapređenje Kosovskih bezbednosnih snaga. To znači da KBS treba da bude u mogućnosti da reaguje na krizne situaicje i pomogne civilnim vlastima u slučajevima vanrednih situacija. Poslednji primer ove podrške je vežba “Srebrna sablja“ – rekao je istalijanski general, upitan da li Kfor obučava pripadnike KBS.

Odgovarajući na pitanje Novosti da li Kfor može da obezbedi sigurnost Srba, s obzirom na to da su sve ređe prisutni na terenu, Kuoči navodi da je Kfor povećao svoje prisustvo uglavnom na područjima naseljenim Srbima.

On je naglasio da se od Kfora ne traži da bude stalno prisutan na terenu, ali je uvek tu kada je neophodno.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Vucic i NATO rade na novoj Oluji. A Putin se pravi lud, jer je Vucicev prijatelj. Putin je najveci lazov svetske politike jer od njega se jos nesto i ocekivalo. Od majmuna Trampa i evropskih buljasa nema se sta ocekivati.

 2. Edmond Dantes says:

  Putin ce pomoci,to je sigurno.Ti verovatno ocekujes da Rusi oslobode Kosovo a da mi Srbi sedimo u foteljama i da to gledamo na TV-u.E tako nece moci. Moramo da budemo dostojni svojih predaka.

 3. Trifun says:

  Ako to urade Vlada Srbije mora momentalno da proglasi OKUPACIJU Srbije u svim dokumentima jer ce KFOR, NATO i Vojska Kosova izaci iz okvira Rezolucje UN za Kosovo, sto znaci da ce oni konacno postati i PRAVNO okupatori. Sa svim posledicama koje proisticu iz toga. Nema nazad.

  • Velika Metla says:

   Trifun,zar ti stvarno misliš da je ovo vlada Srbije? Ali stvarno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *