НАТО ПУШКА ЗА СРПСКОГ ВОЈНИКА: Српска војска добија белгијске пушке

NATO PUŠKA ZA SRPSKOG VOJNIKA: Srpska vojska dobija belgijske puške

24 aprila 2017

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je „Politici“ u Ministarstvu odbrane.

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijlanih jedinica, proizvodu čuvene fabrike „FN Herštal“.

Iz Ministarstve odbranbe nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama već su u dopisu „Politici“ naveli da je Vojska Srbije „u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka“.

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o „Projektu 1.500“ , kako je u medijima nazvan od strane najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka.

Njen razvoj je iniciran 2004. godine kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške.

Belgijski konstruktori stovorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima pa je fabrika „FH Herštal“ dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca.

Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm , ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata što znatno povećava njenu vatrenu moć.

(informer.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    A šta bi sa našom M-21, toliko hvaljenom??!! A da, mora neko da se ugradi u poslić...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *