НАТО распоређује своје најопасније тенкове уз границу са РУСИЈОМ

NATO raspoređuje svoje najopasnije tenkove uz granicu sa RUSIJOM

3 aprila 2023

Najopasniji tenk NATO-a prvi put u svojoj istoriji pojavio se u blizini ruskih granica pišu Američki vojni stručnjaci.

Došlo je do saznanja o izvlačenju tenkova K2 Black Panther, proizvedenih u Južnoj Koreji, do ruskih granica. Nabavila ih je Poljska i nedavno su korišćeni u vežbama bojevog gađanja koje su se odvijale u neposrednoj blizini granica Rusije.Prema američkim stručnjacima, danas je K2 Black Panther najopasniji NATO tenk, prenosi izdanje Military Watch.

„Najopasniji NATO tenk K2 se razmešta u blizini ruskih granica“, navode autori američkog izdanja.

Analitičari Military Watch-a su naveli da je Varšava u julu 2022. godine potpisala ugovor o kupovini južnokorejskih oklopnih vozila, a nedavno je prva partija tenkova stigla u zemlju. Poljska vojska planira da dobije 1.000 tenkova K2 Black Panther, koji bi trebalo da zamene zastarele tenkove T-72 i PT-91 sovjetske proizvodnje.

„K2 je znatno noviji od bilo kojeg zapadnog tenka i na mnogo načina napredniji, što ga čini najsposobnijim tenkom u službi bilo koje članice NATO-a. On je potencijalno ozbiljna pretnja Rusiji“, kažu analitičari Military Watch-a.

Glavna prednost K2 u poređenju sa američkim tenkovima M1A2 Abrams je prisustvo automatskog punjača, što mu obezbeđuje visoku brzinu vatre. Takođe, borbeno vozilo karakteriše nepretencioznost u pogledu održavanja i relativno niska potrošnja goriva.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miroslav says:

  Tenkovi su prošlost. Dronovi su pokazali superiornost u odnosu na većinu današnjeg oružja.

 2. padre says:

  Ovo mi lići na onaj Maorski ples pre utakmice, kojim bi da zaplaše protivnika!

 3. Žarko says:

  Dobar tenk je zver na ratištu i zato rusi imaju Terminatora i Pancir SM da ih zaštite dok rade svoj deo posla. Dron ne zauzima teritoriju.

 4. persida says:

  Posle leoparda, evo nama pantera. Bice picvajz, ljudi ce ginuti, a Lucic, Bosnic, Abramovic, Bokan, Aleckovic i ostala bulumenta, sve ce vam objasniti sa ratista. Iz prve ruke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *