НАТО РАЗМЕШТА МОЋНО ОРУЖЈЕ НАДОМАK СРБИЈЕ: Русија одмах реаговала и открила шта је циљ Алијансе!

NATO RAZMEŠTA MOĆNO ORUŽJE NADOMAK SRBIJE: Rusija odmah reagovala i otkrila šta je cilj Alijanse!

14 aprila 2019

Moskva pažljivo prati razmeštanje sistema protivraketne odbrane SAD THAAD u Rumuniji.

Rusija ima pitanja o ciljevima tog razmeštanja, rekao je novinarima zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.– Imamo pitanja zbog čega se razmešta sistem THAAD i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji – rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, Moskva je na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmeštanje protivraketa na objektima u Rumuniji namenjeno isključivo pariranju raketnim pretnjama izvan evroatlantskog regiona i da „te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije“.

– Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da Sjedinjene Američke Države danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američki PRO, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja – naglasio je diplomata.

Drugo pitanje u vezi s tim, kako je naveo Gruško, jeste koliko će dugo sistem THAAD biti u Rumuniji i kakve će funkcije on realno ispunjavati.

Ranije je evropska komanda SAD u Evropi saopštila da će, na zahtev NATO-a, ovog leta u Rumuniji postaviti sistem THAAD tokom tehničkih radova i modernizacije postojećeg kompleksa PRO „Egis ašor“.

Govoreći o rastućoj aktivnosti NATO-a u Crnom moru Gruško je istakao da ona podriva međunarodnu stabilnost i da će Moskva reagovati na „adekvatan način“.

– Nedvosmisleno je negativno to što aktivnost u crnomorskom regionu ne doprinosi bezbednosti, već samo podriva regionalnu stabilnost. Razume se, mi ćemo preduzeti sve neophodne mere za neutralizaciju opasnosti povezanih s povećanom aktivnošću NATO-a u tom regionu. Pažljivo pratimo kako će se razvijati planovi Alijanse u vezi s jačanjem prisustva u tom regionu i reagovaćemo na odgovarajući način na to – rekao je Gruško na marginama zasedanja Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije.

On je dodao da je Moskva duboko uverena da se bezbednost u Crnomorskom regionu mora štititi pre svega saradnjom crnomorskih zemalja.

– To je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, u vojnoj sferi to je dokument o merama poverenja u Crnom moru. Nadamo se da će biti obnovljena delatnost grupe „Blek si fors“ (Crnomorska vojno-mornarička grupacija za operativnu saradnju), koja je stvorena sa ciljem saradnje flota svih crnomorskih država – istakao je Gruško.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. E.Lirsch says:

  E ako su "otkrili" onda mi je laknulo. Kka naklapanja.

 2. samostalan says:

  Nato postavlja oruzje, a Rusija komentarise. Tuga za rusofile, Putinu su miliji Arapi u Libiji nego Srbi pravoslavci. Nema nista od ruske vojne pomoci, vreme je da odrastemo i oslonimo se samo na sebe.

 3. Đorđe says:

  Znači rusi nikako ne mogu na Kosovo i u Srbiju.

  • Slobodanka says:

   Lupa otvoren prozor. "Thaad" sistem brine samo o opasnosti iz vazduha kada su u pitanju balističke rakete srednjeg i dugog dometa. Taj sistem ne štiti od drugih opasnosti kao što su avioni, itd.

   • samostalan says:

    Izraelci dokazali da je S 300 igracka, ali bolesni rusofili (mahom americki drzavljani) ne mogu da se pomire sa cinjenicama. Gde je ruska pomoc na Kosovu? Koje to pravoslavne narode Rusi pomazu u Libiji? Sve dok je Vucic na vlasti, Rusi imaju izgovor da ne moraju da se vojno uplicu na Kosovu. Zato ga i podrzavaju. Ostade nam Vucko na mnogaja ljeta.

    • Slobodanka says:

     U tome što pišeš nema ni zrna mudrosti. KFOR tj. Kosovske snage ( engl. Kosovo Force) su međunarodne mirovne snage prisutne na Kosovo i Metohiji od 12. juna 1999. godine na osnovu Rezolucije 1244 SB UN koja je usvojena dva dana pre njihovog dolaska. Rezolucija 1244 u Aneksu dva tačka 4 kaže da je to "međunarodno bezbednosno prisustvo uz suštinsko učešće NATO". Zatim kaže da to bezbednosno prisustvo "mora da bude raspoređeno pod jedinstvenom komandom". Na osnovu toga snage pod vođstvom NATO-a kontrolišu Kosovo i Metohiju. Ti bi da angažuješ današnju Rusku Federaciju da ratuje protiv bezbednosne misije UN?! Halo! Ima li takvo razmišljanje zdravog rezona? ... Za naš kosovski problem jedno od mogućih rešenja je raspad NATO-a. Zbog nestanka NATO-a u Rezoluciji 1244 obavezno se mora uneti dopuna čije mirovne snage bi od tada kontrolisale KIM. Ka raspadu NATO-a ide razvoj bitnih događaja u svetu. SAD je u šoku i neverici da ne mogu da kontrolišu Venecuelu, dakle ni Južnu Ameriku koju su do juče smatrali svojim dvorištem. Kako će onda da drže pod kontrolom neke udaljene teritorije? U te teritorije treba uključiti i KIM.

     • samostalan says:

      A ko onda kontrolise Bondstil, ruski vatrogasci iz Nisa? Otkuda neprekidna iscekivanja da Rusi oslobode Kosovo, ako Amerikanci tamo nista ne kontrolisu? Najteze je prihvatiti cinjenice, ali, kako vidim, ogroman broj Srba zivi u kuli od slonove kosti, oni se nadaju, zamisljaju, zele ovo i ono... kao deca. Srecni su kad Zapadu ne ide dobro, kao da mi od toga imamo neke koristi, a nemamo. Zapad je u ogromnom rasulu, ali kako je to nama pomoglo, sta smo mi od toga dobili??? Srbija je unistena zemlja, ali Srbe to ne zanima, oni klece pred Putinovom ikonom i cekaju da im on resi sve probleme. A sto bi bilo ko resavao nase probleme, to se Srbi nikada ne pitaju.

    • Slobodanka says:

     Ranije postavljeni S-300 u sirijskom gradu Masijafu nije bio uključen prilikom ovog izraelskog napada zato što obuka sirijskih oficira za ovaj PVO sistem u tom gradu još uvek nije završena.

  • samostalan says:

   Mogu, ali ne zele. Dok to Srbi shvate, procice milion godina.

   • Milan says:

    Srbi prilično dobro shvataju, samo tvoj izuzetni mozgić značajno odstupa.

    • Milan says:

     ispravka: "izuzetni" mozgić ... što znači da je šupalj kao bušna kofa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *