NA IVICI SUKOBA: Ruski avion uzdrmao Moskvu i Vašington

NA IVICI SUKOBA: Ruski avion uzdrmao Moskvu i Vašington

22 oktobra 2014

Ilyushin_Il-20M_(2)Ruski vojni avion nije danas povredio vazdušni prostor članice NATO Estonije, već je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Reagujući na ranije saopštenje Severnoatlantske alijanse prema kojem su borbeni avioni NATO-a presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, pošto je on prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, rusko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je ruski avion izveo rutinski probni let sa uzletišta Hrabrovo u Kalinjingradskoj oblasti i da je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, prenela je agencija Tas.

Let je obavljen uz strogo poštovanje međunarodnih propisa o korišćenju vazdušnih prostora zemalja, istaklo je rusko Ministarstvo.

NATO je nešto ranije saopštio da su „avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20“, koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Ruski „Iljušin“ je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO, ali je, takođe, poslala svoje lovce da presretnu ruski avion, tvrdi NATO.

Gotovo četiri sata kasnije je „Iljušin“ otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, „u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara“, navodi se u saopštenju.

„Iljušina“ su zatim uočili portugalski lovci F-16, koji se nalaze u litvanskoj bazi Zokniaj u skladu sa rotacijom članica NATO na zadatku zaštite vazdušnog prostora tri baltičke članice. Portugalski lovci su ruski avion ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.

Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na najvišem nivou još od vremena „hladnog rata“. NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

KOMENTARI7 komentara

 1. Dragana says:

  Svi se oni uplasili jednog aviona?!

 2. Djordje Tomic says:

  ovo nije ivica sukoba ovo je igra zivaca, izmedju nato alijanse, Amera i Ruske Federacije, a Amere i alijansu je vec uhvatio strah i sanjaju o nekom sukobu, da je Ruska Federacija htela nesto vise, podigla bih bar 10 eskadrila, sta nigova, sta iljusin i tek onda bih bilo veselo po Amere i Alijansu

 3. Choe says:

  I nije prekršio vazdušni prostor NATO-a u dužini od 600 metara već u dužini od 589 matara!!!!

 4. buchkalo says:

  Provocira rus okolo a ustvari parkira negde u okolini amera podmornice. Pa igru monopol su izmisliliameri ali je rus usavrsio i igra je po svojim pravilima. to ti je ko da se sretnes sa psom na ulici ako pobegnes ili pokazes strah ujesce te, sad amer laje a rs probava koliko je pas hrabar.

 5. Rade Bukarar says:

  prpaih uhvatila sta bi radili kada bi poleteli mig isuhoji

 6. mali srbin says:

  Zato kad im suhoj u blizini one se zivi unerede

 7. anamarija says:

  Djordje Tomicu,koliko su se svi 'uskokodakali' samo radi jednog Iljusina hahaha ...a kao sto ti kazes ''sta bi tek bilo da su Rusi podigli desetak eskadrila ?" ...Znas sta bi bilo ? Onda bi se i NATO i AMERIKA pravili mutavi pa rekli ''Sta? Gdje? Nismo mi vidjeli nikakvih 10eskadrila !" --- tj. usr*li bi se i ne bi ni priznali da su vidjeli 10 ruskih eskadrila :-) :-) :-) :-) hahahaha:-) :-) :-) :-) /

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *