НАТО ШАЉЕ ПОЈАЧАЊЕ ТУРЦИМА: Стижу бродови, авиони и ПВО системи!

NATO ŠALJE POJAČANJE TURCIMA: Stižu brodovi, avioni i PVO sistemi!

2 decembra 2015

Fendercare-Marine-Recognized-for-Support-to-NATO-Warships 43NATO planira da pošalje Turskoj avione za nadgledanje i projektile kako bi pojačao njenu odbrambenu moć na granici sa Sirijom.

Nemačka i SAD nedavno su, u jeku krize u Ukrajini, povukle svoje Patriot sisteme iz Turske, ali iznenadno uključenje Rusije u rat u Siriji u septembruu, podstaklo je druge članice NATO-a da ponude dodatnu pomoć Turskoj. Jedina preostala NATO članica koja poseduje Patriot sisteme, Španija poslaće ih u Tursku, a

Predviđene mere pomoći uključuju slanje većeg broja brodova u istočno Sredozemlje, veći broj NATO aviona u turskoj bazi Inčirlik i dodatne projektile, prenosi Sahar TV.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a rekli su u zajedničkoj izjavi da je stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom „vrlo nestabilno“ i obećali pojačanje za tursku protivvazdušnu odbranu, što su opisali kao „mere bezbednosti“.

Generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da će odluka o slanju dogovorene količine oružja i opreme biti donesena u „nekoliko narednih nedelja“, ali je nastojao da prikaže ovo pojačanje kao odvojeno od incidenata sa Rusijom i pozvao je Rusiju i Tursku da intenziviraju rad na pronalaženju  rešenj za trenutne napetosti.

(Pravda/Sahar TV)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *