НАТО САОПШТИО: Путинов предлог је успех војних циљева Русије

NATO SAOPŠTIO: Putinov predlog je uspeh vojnih ciljeva Rusije

14 juna 2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da uslovi ruskog predsednika Vladimira Putina za prekid vatre u Ukrajini, koji podrazumevaju da Kijev povuče svoju vojsku iz novih ruskih regiona, predstavljaju uspeh vojnih ciljeva Rusije.

On je ujedno rekao da na predstojećem samitu u Vašingtonu zemlje NATO-a planiraju da se dogovore o povećanju vojne proizvodnje.„Na samitu u Vašingtonu, zemlje NATO-a će se dogovoriti da izdvoje sredstva za povećanje vojne proizvodnje“, rekao je on.

Istovremeno, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš saopštio je novinarima da se 13 zemalja NATO-a složilo da prebace tenkove u Kijev.

„Ovu koaliciju je potpisalo trinaest zemalja, Poljska je lider, zajedno sa Nemačkom i Italijom. Pored te tri države, tu su i Grčka, Portugal, Švedska, Velika Britanija, Kanada, SAD i Turska“, precizirao je on.

On je pojasnio da je reč o „tenkovskoj koaliciji“, koja je predstavljena u martu u Varšavi. Glavni zadatak tog udruženja je da objedini napore zemalja NATO-a za snabdevanje Ukrajine oklopnim vozilima.

U visokom stepenu pripravnosti – 500.000 vojnika

NATO u ovom trenutku ima 500.000 vojnika u visokom stepenu pripravnosti, rekao je generalni sekretar NATO.

„Mi sada jačamo pripravnost snaga NATO, 500.000 vojnika u različitim strukturama je u visokom stepenu pripravnosti, a to je znatno više nego pto je dogovoreno na samitu u Madridu. Oni mogu biti angažovani u roku od nekoliko dana u bilo kom pravcu“, rekao je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane Alijanse u Briselu.

Prema njegovim rečima, članice bloka planiraju da u narednih pet godina ojačaju kolektivnu odbranu sistemima PVO i lovcima najnovije generacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *