НАТО САОПШТИО: Путинов предлог је успех војних циљева Русије

НАТО САОПШТИО: Путинов предлог је успех војних циљева Русије

14 јуна 2024

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да услови руског председника Владимира Путина за прекид ватре у Украјини, који подразумевају да Кијев повуче своју војску из нових руских региона, представљају успех војних циљева Русије.

Он је уједно рекао да на предстојећем самиту у Вашингтону земље НАТО-а планирају да се договоре о повећању војне производње.„На самиту у Вашингтону, земље НАТО-а ће се договорити да издвоје средства за повећање војне производње“, рекао је он.

Истовремено, пољски министар одбране Владислав Косињак Камиш саопштио је новинарима да се 13 земаља НАТО-а сложило да пребаце тенкове у Кијев.

„Ову коалицију је потписало тринаест земаља, Пољска је лидер, заједно са Немачком и Италијом. Поред те три државе, ту су и Грчка, Португал, Шведска, Велика Британија, Канада, САД и Турска“, прецизирао је он.

Он је појаснио да је реч о „тенковској коалицији“, која је представљена у марту у Варшави. Главни задатак тог удружења је да обједини напоре земаља НАТО-а за снабдевање Украјине оклопним возилима.

У високом степену приправности – 500.000 војника

НАТО у овом тренутку има 500.000 војника у високом степену приправности, рекао је генерални секретар НАТО.

„Ми сада јачамо приправност снага НАТО, 500.000 војника у различитим структурама је у високом степену приправности, а то је знатно више него пто је договорено на самиту у Мадриду. Они могу бити ангажовани у року од неколико дана у било ком правцу“, рекао је Столтенберг на састанку министара одбране Алијансе у Бриселу.

Према његовим речима, чланице блока планирају да у наредних пет година ојачају колективну одбрану системима ПВО и ловцима најновије генерације.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u