НАТО се башкари на Балтику, Русија спрема одговор

НАТО се башкари на Балтику, Русија спрема одговор

1 јуна 2017

Хиљаде трупа из састава НАТО и партнерских држава изводе вежбу на копну и мору у централној и источној Европи, с циљем да покажу сарадњу и способност брзог реаговања.

Око 4.000 трупа из Америке и 14 држава Европе учествују у годишњим вежбама које су започеле у луци Шчећин на Балтичком мору, преноси АП.

Као део вежби, спровесће се потрага и борба против подморница и морских мина, коришћење ваздушне одбране и десант трупа, као и борба против морнаричких пловила.

Руски амбасадор при НАТО Александар Грушко поручио је да ће Русија одговорити на јачање војног присуства Алијансе у њеним државама чланицама које се налазе на руској граници, као што су Пољска и балтицке земље, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су источне чланице НАТО затражиле додатне безбедносне гаранције након што је 2014. Москва од Украјине припојила полуострво Крим на Црном мору и пружила подршку снагама које се боре против трупа под командом Кијева на истоку ове бивше совјетске државе.

„Земље НАТО би требало да схвате да сви ови напори неће бити непримећени што се нас тиче и неће остати без одговора у смислу војног планирања“, казао је Грушко новинарима.

Ројтерс наводи да Русија оснажује своје западно крило довођењем нових дивизија и оптужује Алијансу да представља претњу по безбедност Русије повећаним бројем војних вежби и постављањем трупа на источном крају НАТО.

„Оваквим војним корацима, војним активностима и војним јачањем, НАТО ствара нову војну, безбедносну ситуацију коју ми не можемо да игноришемо, на коју би требало да одговоримо нашим сопственим војним инструментима“, рекао је Грушко.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Beli Orao says:

    Куба ,Панама и Домениканска и проблем ријешење преко ноћи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u