НАТО се башкари на Балтику, Русија спрема одговор

NATO se baškari na Baltiku, Rusija sprema odgovor

1 juna 2017

Hiljade trupa iz sastava NATO i partnerskih država izvode vežbu na kopnu i moru u centralnoj i istočnoj Evropi, s ciljem da pokažu saradnju i sposobnost brzog reagovanja.

Oko 4.000 trupa iz Amerike i 14 država Evrope učestvuju u godišnjim vežbama koje su započele u luci Ščećin na Baltičkom moru, prenosi AP.

Kao deo vežbi, sprovesće se potraga i borba protiv podmornica i morskih mina, korišćenje vazdušne odbrane i desant trupa, kao i borba protiv mornaričkih plovila.

Ruski ambasador pri NATO Aleksandar Gruško poručio je da će Rusija odgovoriti na jačanje vojnog prisustva Alijanse u njenim državama članicama koje se nalaze na ruskoj granici, kao što su Poljska i balticke zemlje, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su istočne članice NATO zatražile dodatne bezbednosne garancije nakon što je 2014. Moskva od Ukrajine pripojila poluostrvo Krim na Crnom moru i pružila podršku snagama koje se bore protiv trupa pod komandom Kijeva na istoku ove bivše sovjetske države.

„Zemlje NATO bi trebalo da shvate da svi ovi napori neće biti neprimećeni što se nas tiče i neće ostati bez odgovora u smislu vojnog planiranja“, kazao je Gruško novinarima.

Rojters navodi da Rusija osnažuje svoje zapadno krilo dovođenjem novih divizija i optužuje Alijansu da predstavlja pretnju po bezbednost Rusije povećanim brojem vojnih vežbi i postavljanjem trupa na istočnom kraju NATO.

„Ovakvim vojnim koracima, vojnim aktivnostima i vojnim jačanjem, NATO stvara novu vojnu, bezbednosnu situaciju koju mi ne možemo da ignorišemo, na koju bi trebalo da odgovorimo našim sopstvenim vojnim instrumentima“, rekao je Gruško.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Kuba ,Panama i Domenikanska i problem riješenje preko noći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *