НАТО се грубо умешао у статус Косова

НАТО се грубо умешао у статус Косова

2 октобра 2020

Микеле Ризи, командант мировне мисије НАТО на Косову и Метохији (Кфор), својом констатацијом да формирање Заједнице српских општина носи ризик од „боснизације“ Косова што би могло да „угрози државни ентитет Косова“, стао је на страну Приштине и прекршио Резолуцију 1244, сагласни су саговорници Спутњика.Ризи је ово изнео на конференцији Фондације НАТО одбрамбеног колеџа у Риму, уз додатну оцену да је „формирање Заједнице српских општина тачка у бриселском дијалогу Београда и Приштине – контроверзно питање.“

Проговорио „тихи партнер“ Приштине

Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, и професор Илија Кајтез, официр у пензији, подсећају да би Кфор требало да буде статусно неутрална мисија.

„Кфор није задужен за решавање политичких питања, већ да се стара о безбедности према Резолуцији 1244 на основу које је и присутан на Косову и Метохији. Командант Кфора може да изнесе оцену колико у безбедносном смислу формирање или неформирање ЗСО може да утиче на дешавања на територији на којој функционише, и то је све. Ово, међутим, више личи на политичку оцену у коју не треба да се упушта командант Кфора, јер питање ЗСО није контроверзно питање“, наглашава Дрецун.

Додатно охрабрење за тзв. Косово

Овде је, напомиње он, спорно понашање Приштине, која не жели да формира ЗСО, иако услови на терену за њено формирање постоје.

„Дакле командант Кфора је требало да допуни своју изјаву да је понашање Приштине контроверзно, јер не прихвата своју обавезу. Свака изјава која може да охрабри Приштину у једностраном понашању, може да се одрази на целокупан процес нормализације односа између Београда и Приштине. С друге стране, Срби имају већину у десет Општина и ЗСО може да се формира јер је све је направљено – од статута па надаље“, објашњава Дрецун.

Наш саговорник закључује да Кфор треба другима да остави политичка питања да их решавају, а да се он побрине за безбедност, која није на завидном нивоу што се тиче српске заједнице на КиМ.

Професор Кајтез упозорава да је НАТО одавно превазишао одредницу и дефиницију да је само војно-одбрамбени савез већ да је постао војно–политичка организација која себи даје за право да се меша у политичке процесе.

„Овакви ставови иду у прилог Албанцима и на неки начин их охрабрују да наставе да делују у правцу да, оно што нису урадили, као једину обавезу коју су преузели на себе Бриселском споразумом пре седам година – формирање ЗСО, спроводе“, оцењује Кајтез.

Формирање ЗСО смета многима

Војнички гледано, додаје наш саговорник, командант Кфора делимично говори истину да формирање ЗСО може да изазове реакције у безбедносном смислу на Косову и Метохији и неку међуетничку ескалацију.

„Међутим, ми добро знамо да су кључеви те могуће ескалације у рукама пре свега Вашингтона, делимично Брисела и оних који су ментори такозване косовске независности. Овакав став, команданта Кфора иде у прилог и америчкој дубокој држави, као и одређеним структурама у Европи, које су става да ЗСО може да буде адут или нека врста притиска на српску страну, као би се брже ишло ка том коначном решењу“, напомиње Кајтез.Саговорник Спутњика наглашава и да би многима сметало формирање ЗСО са извршном влашћу.

„Многима би засметало, али то би била додатна гаранција за Србе на Космету да се неки нови погром неће десити“, закључује он.

Командант мировне мисије НАТО на КиМ, осим што је говорио о ЗСО, напоменуо је и да Кфор чини све у циљу спречавања да косовско питање постане замрзнути конфликт и додао да тај „ризик постоји“.

(Sputwik)

KOMENTARI5 коментара

 1. petrovgrad says:

  КФОР,као огранак НАТО и ОВК су за Србе злочиначке организација. Од њих ништа боље се не може очекивати.

 2. 1389 says:

  ...i šta sad, ima li ko da utiče na te izjave i te prekršaje? Šta može običan srbski narod da učini, a da ne strada? Ima li ikoga u zemlji Srbiji koji može da odkloni saradnju sa KFOR? Ima li iko koji može da odkloni dalji put Srbije u Eurointegracije? Ima li iko da stane na put tim teroristima i zločincima koji do današnjeg dana niko nije odgovarao za ubijanje Srba i vađenja organa? Beznačajno je pisati i komentarisati, kada nema ko promenu da napravi. Žaljenje i jadikovanje, pisanje takvih novinarskih izveštaja nikome ne pomaže, još i najmanje nama samim Srbima koji umesto da se borimo mi sami sebe žalimo...

 3. Pravda says:

  ...dok Srbska estrada peva, Albanci izmišljaju nove načine da nasele Jug Srbije...

 4. da da says:

  Milovan Drecun laže,kfor i eulex nemaju više veze sa 1244 rezolucijom,zato što su jugosloveni-ustaše iz Beograda potpisali briselski sporazum koji poništava 1244 rezoluciju,a Drecun ujkan je među njima..

 5. Beli Orao says:

  Естрада пјева , Задруга цвета курвањлуком и изпаченошћу , педери се педеришу , лезбе лезбишу , секте раде док вучко све то аминује , цркви је све једно , а народ боли она ствар , шиптари се коте и активну политику воде и своју државу проширују !!! Браво Србијо на добром си путу !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u