NATO se hrani njeguškim pršutom

NATO se hrani njeguškim pršutom

8 decembra 2013

reg--PRSUTE-ZA-NATO_620x0Omrsiće se pripadnici NATO trupa iz okruženja ili onih koji čizmom stanu na crnogorski kamen, ovdašnjim brendom – pršutom, a kako stvari stoje vrlo brzo i kobasicama, pančetama i drugim proizvodima pripremljenim pod krov cetinjske kompanije „Marteks“. A pršut je prvenac koji je kodifikovan po standardima Alijanse!

Ovih dana načelnik Direkcije za standardizaciju i kodifikaciju potpukovnik Marinko Aleksić uručio je kompaniji „Marteks“ i direktoru Draganu Martinoviću, u ime ministra odbrane, sertifikate za prvi kodifikovani proizvod po NATO standardima STANAG 3150 i 3151. Priprema za ovaj trenutak trajala je 12 meseci.

– Sve trupe NATO-a u okruženju, od vazduhoplovstva do mornarice, koje dođu u Crnu Goru, koristiće naš proizvod. Oni jedino smeju da koriste proizvode koji su kodifikovani i nalaze se u njihovoj bazi podataka, a sada je i naše preduzeće na toj listi – kaže za „Novosti“ direktor Marko Martinović. – Naš pršut je već na listi trupa Alijanse iz regiona! Ovih dana očekujemo porudžbinu i od trupa koje se nalaze na Kosovu.

Prerada ovog proizvoda vrši se na tradicionalan način koji zadovoljava sve evropske standarde.

– Svež pršut je iz Holandije i Španije. Prerada se obavlja na tradicionalan način, uz mašinsko soljenje, a sve kako bi proizvod zadovoljio salanitet od četiri odsto. Nijedan začin se ne stavlja osim morske soli, a suši se na čistom bukovom drvetu i vazduhu – objašnjava naš sagovornik. – Znači, zasad će NATO snage moći da koriste naš pršut, a planiramo da i ostale proizvode podvrgnemo kodifikaciji i to do kraja prvog kvartala 2014. godine. U celom ovom poduhvatu imali smo podršku Ministarstva odbrane koje je bilo odličan partner u prikupljanju dokumentacije, edukaciji o apliciranju, do odobrenja sertifikata.

Poznato je da crnogorske trpeze nema bez njeguškog pršuta, a stranci koji su do sada probali ovaj podlovćenski zaštitni znak još nisu imali zamerke. Međutim, iz Brisela, sektora Evropske unije o bezbednosti hrane, upozorili su da je crnogorski pršut sa Njeguša preslan za evropsko tržište. Da je u međuvremenu sve dovedeno „pod konac“, pokazuje i NATO sertifikat dat „Marteksu“.

Vredni domaćini po Katunskoj nahiji nasledili su od svojih predaka način pripreme i sušenja pršuta, pa i soljenje, kojim se brend čuvao od eventualnog kvarenja i pomagao mu da brže sazri. Ni moderne tehnologije nisu promenile način priprema i sušenja pršuta kod mnogih domaćinstava. Pranje, dizanje, dimljenje je isto kao i pre nekoliko vekova. Možda će Evropljani upravo preko pripadnika NATO trupa shvatiti da „ruža vetrova“ na prostoru Njeguša, kao i sudar primorske i planinske klime, izoštravaju miris i ukus njeguškog pršuta što ga čini neodoljivim.

– Stranim turistima se dopada naš brend, koji iako slan lako ode niz grlo uz vino – poručuju duhoviti Cetinjani.

PEČENICA, KOBASICE, ŠPIC REBRA…

Cetinjska kompanija „Marteks“ je 1996. godine pokrenula proizvodnju i preradu suhomesnatih proizvoda od svinjskog mesa, u sopstvenom objektu „Sušara“ u Bajicama, nadomak prestonice. Radi se o pršutu, pečenici, vratu, pančeti, kobasici, špic rebrima, butkicama, kolenicama…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *