НАТО се колеба да ли да прими Црну Гору

NATO se koleba da li da primi Crnu Goru

10 jula 2015

NATO1 34Crna Gora je stigla do kraja puta ulaska u NATO i ako do toga dođe, ovo novo širenje zapadnog vojnog saveza može, u uslovima sadašnje krize u Ukrajini, postati otvoreni izazov za Rusiju, piše „Volstrit džurnal“.

„Crna Gora je mala zemlja na obali Jadranskog mora sa 620 hiljada stanovnika. Svako širenje Severnoatlantskog saveza u sadašnjim uslovima bilo bi veoma simbolično“, kaže se u članku.

List podseća: poslednje širenje NATO-a desilo se 2009. godine, kada su se Alijansi pridružile dve balkanske države — Hrvatska i Albanija. Međutim, od tada, za 28 članica Alijanse mnogo toga se promenilo — došlo je do krize u Ukrajini.

Moskva naziva Zapad agresorom i izražava nezadovoljstvo širenjem NATO-a na istok. To će ovu organizaciju staviti pred dilemu da li da pozove Crnu Goru da se joj pridruži ili da je odbije. Poziv daje Kremlju novi povod za optuživanje Zapada za ekspanziju, dok bi odbijanje de fakto značilo priznanje Rusiji prava na veto za pristupanje novih članica u NATO, navodi list.

Direktor londonskog analitičkog centra „Europijan lideršip netvork“ Lukaš Kulesa smatra da će pristupanje Crne Gore NATO-u pokazati zabrinutost Alijanse za nestabilnost u regionu koji povezuje Istok i Zapad.

„NATO treba da potvrdi politiku otvorenih vrata i spremnost da u svoje redove prihvati narode koji su sposobni da postanu članovi ovog vojnog kluba“, rekao je on.

Ministar inostranih poslova Igor Lukšić pre neki dan je posetio Brisel i tom prilikom je potvrdio da njegova zemlja deli zapadne vrednosti.

„Došlo je vreme da se unapređuje bezbednost u Evropi, uzimajući u obzir probleme koji su pred nama. Zato je naše članstvo važno, kako za Crnu Goru, tako i za Zapadni Balkan i za NATO“, rekao je ministar.

Većina članica NATO-a je spremna da razmotri pitanje ulaska Crne Gore, piše „Volstrit džurnal“.

Međutim, neki postavljaju pitanje da li je ona sprovela dovoljno demokratskih reformi na putu za pristupanje Alijansi, uzimajući u obzir nedavno zabeleženi visok nivo korupcije i nepravednu raspodelu socijalnih sredstava.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Jes', kada bi smjeli da ih prime! Crna Gora nisu samo Milo & Comp. Ima tu još Srba, puno, puno... Bogu dragom hvala!

 2. Apis says:

  Crnogorci Srbi rasrbljeni! Kako će te đedu na oči i Bogu na istinu? Umrijeti se mora svakako ali bruka ostaje vječna. Kada sretnete Ruse na bojištu hoćete li pucati u njih. Hoćete li pucati u one koji su vas hranili i branili vekovima? DA LI VAS JE MILO BAŠ SVE SILOVAO U MOZAK.

 3. KIKI says:

  Apise...lupas gluposti...Srbija je puno veca od CG,pa nije u stanju da se brani.Ne zavadjaj nas sa bracom,jer to i jeste cilj amera i zapada. Milogorce ne racunam,oni su taj otpad.Crnogorci Srbi su moja BRACA!!!

 4. dražen petro says:

  Crna Gora će iznutra uništiti NATO

 5. Miticus says:

  Ako bude CG usla u NATO, strah me je kakva ce tada sila biti taj NATO. Vidim ja da ovi Amerikanci i ceo NATO zapinju, te trt te mrt..., e sad kad CG udje u NATO, bice opasnog sranja, jer toj sili nema ko da stane na put.

 6. Dux says:

  @Kiki, Od kada si ti postao vojno-politički komentator pa da tvrdiš da Srbija nije u stanju da se brani???? Niko nas sa CG nije zavadio-evo ti ta tvoja braća i dalje tumaraju po Srbiji. A to da li će CG ući u NATO, o tome ni ti, ni ja, ni bilo ko drugi ne odlučuje. To je već odlučeno, samo što ti nisi svestan toga!!!! P.S. Ne lupaj gluposti, a vojno-političke komentare ostavi za Lazanskog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *