НАТО шири БОЛЕШТИНЕ: Норвешку ће скупо коштати војне вежбе, прети ПАНДЕМИЈА НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА

NATO širi BOLEŠTINE: Norvešku će skupo koštati vojne vežbe, preti PANDEMIJA NEVIĐENIH RAZMERA

14 novembra 2018

Iza scene „Spoj trozupca 2018“, najveće vežbe NATO-a na norveškom tlu od osamdesetih godina prošlog veka, odvija se velika akcija u cilju sprečavanja širenja opasnog oboljenja, objavio je dnevni list „Dagbladet“.

Čak i ograničena epidemija svinjske groznice, veoma zarazne bolesti, mogla bi koštati skandinavsku naciju 240 miliona dolara, rekli su veterinari.Uzbuna je pokrenuta kada je otkriveno da su strani vojnici uneli zabranjenu slaninu iz zemlje u kojoj je bolest registrovana.

Posle tog saznanja, tim odabranih veterinara i specijalista Norveške službe za bezbednost hrane radio je dan i noć kako bi osigurali da Norveška ne bude ugrožena. Iako se ne prenosi na ljude, svinjska groznica može imati razarajuće posledice za ekonomiju države.

– Samo da bi ilustrovali koliko su važne kontrole, ograničena epidemija afričke svinjske groznice mogla bi koštati našu zemlju dve milijarde dolara. Nažalost, postoje brojni primeri, kao što je Moldavija, gde je proizvodnja svinjskog mesa desetkovana nakon izbijanja epidemije – rekao je pukovnik Per Lejnes Lausund za „Dagbladet“.

Veterinarski inspektor Norveške vojske Lausund je postao vođa tima 45. stručne ekspertske ekipe koja je kontrolisala sve moguće izvore infekcije tokom velike vežbe NATO-a.

Sve u svemu, pregledano je više od 10.000 vozila.

– Ne želim otkrivati nacionalnost vojnika koji je doneo dve slanine iz svoje zemlje – rekao je Lausund. „Karen Džoan Balsrud“, norveška agencija za sigurnost hrane, naglasila je da su ilegalni proizvodi iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući meso, mleko i jaja, pronađeni tokom zajedničke inspekcije na aerodromu „Bodo“ pre početka vežbe.

Dok je sva konfiskovana i detaljno ispitana hrana na testovima pokazala rezultate negativno, nervoza zbog izloženosti svinjskoj groznici stavila je norveške snage na testove tokom nedavnih vežbi u Litvaniji, gde je bolest ranije pronađena. Kao mera predostrožnosti, pre povratka posade i opreme u Norvešku, sva odeća i vozila su dezinfikovani.

Epidemije svinjske groznice pojavile su se u mnogim zemljama, uključujući Afriku, Južnu Ameriku i Evropu (Portugalija, Francuska, Malta, Belgija i Holandija). Nedavno se bolest proširila na Baltik i na Balkan.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ne želim otkrivati nacionalnost vojnika koji je doneo dve slanine iz svoje zemlje – rekao je Lausund. „Karen Džoan Balsrud“,...........! Naravno,gde da bratstvo i jedinstvo u naci-natou remetite!

  2. doktrina soka says:

    Samo da vi dobijete sto ste zasluzili i mirna Bosna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *