НАТО скупља ЈМБГ и ОТИСАК ПРСТА ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Нуде 1.895 евра и посао, а имају тајну намеру

NATO skuplja JMBG i OTISAK PRSTA GRAĐANA SRBIJE: Nude 1.895 evra i posao, a imaju tajnu nameru

30 marta 2018

NATO kancelarija za vezu u Beogradu prikuplja lične podatke građana protivno zakonima Republike Srbije!

Kancelarija Alijanse raspisala je sredinom marta konkurs za savetnika za medije, koji će, kako je u oglasu navedeno, savetovati šefa predstavništva Čezara Marinelija u vezi sa javnom diplomatijom i organizovati medijske događaje.

Početna bruto plata budućeg savetnika iznosiće neverovatnih 1.895 evra, a u oglasu za posao je naglašeno i da postoji mogućnost za dodatno napredovanje i veću zaradu već po isteku prvih 12 meseci.


Kancelarija NATO za vezu iskoristila je međutim činjenicu da ne podleže zakonima naše zemlje pa je tražila od zainteresovanih kandidata da prilikom apliciranja pošalju sken lične karte ili pasoša. Na taj način je veliki broj građana poslao Alijansi maltene sve informacije o sebi.

Jedan od njih će izvesno postati savetnik za medije dok je NATO u oglasu naveo da će lični podaci ostalih kandidata biti arhivirani u njegovu bazu podataka?!

– Prema srpskim zakonima tako nešto predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti jer skeniranjem i slanjem kopije, recimo, lične karte, budućem poslodavcu praktično ustupate mnogo više podataka nego što je njemu zaista potrebno. Kad fotokopirate ili skenirate ličnu kartu ostavljate i biometrijsku fotografiju, otisak prsta, mesto rođenja, broj lične karte, JMBG… To je mnogo više podataka nego što je nužno – jasan je Zlatko Petrović iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kancelariji poverenika su međutim vezane ruke s obzirom na specijalan status koji NATO ima u Srbiji.

– S obzirom na njihov specifičan status nadležnost za postupanje prema njima nemamo. Ne možemo preduzeti nikakve mere niti im narediti da tako prikupljene podatke unište. Tu je praktično u pitanju princip eksteritorijalnosti. To je kao da neka ambasada prikuplja podatke. Da bismo sprovodili, recimo, nadzor u američkoj ambasadi, postavili bi nam pitanje šta tražimo na američkoj teritoriji. Da li saobraćaj sme da zaustavi diplomatsko vozilo ako prođe kroz crveno svetlo? Ukoliko bi takve informacije tražio neki domaći poslodavac pokrenuli bismo postupak nadzora i utvrdili da li je u pitanju nesrazmerna obrada podataka o ličnosti jer prikuplja mnogo više podataka nego što mu treba – kaže Zlatko Petrović.

Pitanja bez odgovora
NATO Kancelarija za vezu u Beogradu nije odgovorila na pitanja portala Srbija Danas zbog čega prikuplja lične podatke građana Srbije!

Javnost je tako ostala uskraćena za odgovore na pitanja zašto NATO od kandidata traži da dostave sken lične karte ili pasoša i zašto čuva podatke osoba koje nisu dobili posao savetnika za medije.

Građani Srbije inače često prijavljuju strane poslodavce jer smatraju da traže mnogo više ličnih podataka nego što je potrebno.

– Jedino što možemo jeste da posavetujemo građane da ne šalju potencijalnim poslodavcima takve podatke ukoliko smatraju da je to suvišno. Na konkursu za posao poslodavci često traže da mu dostavite neke podatke koji su zabranjeni čak i Zakonom o radu. Gotovo redovno pitaju da li planirate da osnujete porodicu, a to ide i do tako bizarnih pitanja kao što je koliko cigareta popušite dnevno, koliko kafa popijete, ko vam čuva decu… Postoji mnogo sličnih pitanja na konkursima koja su praktično nepotrebna za zasnivanje radnog odnosa, jer se ne donose na stručnost, već na intimu – kaže Petrović.

(Srbija danas)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Znaci ne mogu da se izbore sa medijima u Srbiji koji ima nisu naklonjeni. Treba im neko bas sa tog terena u Srbiji. Ne vreujem dace da mrdnu milimetar sa ove tackj egde su sada. Nema njiam pomoci, kad izneveris poverenej i igras neposteno, pomoci nema.

 2. Beli Orao says:

  Koje zločinačke namjere , gadovi natovsko-zapadni!!!

 3. Za Srbiju says:

  NATO u Srbiji. A čime misli Vulin da napadne šiptare? Sa NATO vojnocima ili sa VS, kojom komanduju NATO oficiri????

  • Velika Metla says:

   Za Srbiju,paaaaa,sa svima onima drugarima iz vojske,sa kojima je služio vojsku!;;;)))

 4. Oliver says:

  Nemogu im ništa zbog imuniteta od krivičnog gonenja?A ko im dade imunitet?Vanzemaljci ili tak njihova marionetska vlada?

  • miroslav petrović says:

   Protuva koja se sada nigde ne pojavljuje. Vuk Drašković.

 5. Velika Metla says:

  Imaće kandidata,budite bez brige! Ceo "krug dvojke",i komplet sve drugosrPijance može kupiti s 1895 evra!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *