NATO SVE OŠTRIJI: Rusija nam je protivnik, a ne partner

NATO SVE OŠTRIJI: Rusija nam je protivnik, a ne partner

21 marta 2014

lAndersFoghRasmussenphotoreuters-1361395405-440-640x480Rusija se više ne ponaša kao partner, nego kao protivnik NATO-a, ocenio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen u govoru na Briselskom forumu u Briselu.

„Moram da kažem da vidimo da se Rusija više ne ponaša kao partner, nego kao protivnik”, rekao je Rasmusen na forumu koji je organizovao Nemački Maršalov fond, a koji je danas počeo u Briselu.

Rasmusen je izjavio da je “ruska agresija” na Ukrajinu najveća kriza od pada Berlinskog zida i da je vizija celovite i mirne Evrope dovedena u pitanje.

„Rusija preko noći pokušava da uvede nova pravila i nove podele”, upozorio je generalni sekretar i dodao da je takvo ponašanje „neprimereno 21. veku“.

On je ocenio da pripajanje Krima Rusiji nije izolovani incident, već deo trenda u ruskoj spoljnoj politici.

„Prvo smo imali Osetiju i Abhaziju, a sada Krim”, podsetio je on, osvrćući se na rusku podršku otcepljenju gruzijskih oblasti 2008. godine.

Rasmusen je rekao da NATO mora da se suprotstavi ovoj pretnji tako što će ojačati odbranu svojih granica, vojno podržati Ukrajinu i preispitati svoj odnos prema Rusiji.

“Naša odlučnost da zaštitimo članice i branimo naše granice je nesalomljiva”, istakao je on i podsetio da je NATO nedavno pojačao vazdušne patrole iznad Baltika i poslao “avakse” u Rumuniju i Poljsku.

Rasmusen je najavio pojačanu saradnju NATO-a sa ukrajinskom vojskom, kako bi se ojačale njene odbrambrene sposobnosti.

On je rekao da je NATO prekinuo redovne vojne i civilne kontakte sa Rusijom i da se sada preispituju ukupni odnosi.

Generalni sekretar je istakao da je neophodno pojačati saradnju Sjedinjenih Država sa evropskim NATO partnerima i uložiti dodatna sredstva u vojnu industriju.

„Ne možemo se razoružavati dok se drugi naoružavaju i zveckaju oružjem”, upozorio je on.

Rasmusen je svoj govor zaključio rečima da “meka sila” EU mora da ide ruku pod ruku sa “tvrdom vojnom silom” NATO-a.

“Jedino to je prava sila”, rekao je on, ispraćen aplauzom učesnika foruma, među kojima je bila i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *