НАТО ТРОЗУБАЦ ПРЕТИ РУСИЈИ: На границу са Норвешком стигло 50.000 војника! ДОШЛИ ДА ПОКАЖУ СНАГУ, А ДЕСИО СЕ ФИЈАСКО…

NATO TROZUBAC PRETI RUSIJI: Na granicu sa Norveškom stiglo 50.000 vojnika! DOŠLI DA POKAŽU SNAGU, A DESIO SE FIJASKO…

26 oktobra 2018

Desetine hiljada vojnika se okupilo u Norveškoj na “Spoju trozupca 2018” (Trident Juncture 2018), najvećim vežbama u poslednje dve decenije. Ove ratne vežbe okupljaju 50.000 članova vojnog osoblja iz 29 NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i oko 65 plovila, 150 letelica i 10.000 vozila.

Međutim, dolazak hiljada vojnika i njihove opreme nije prošao bez problema.Pehovi Amerikanaca

U utorak četvorica američkih vojnika doživala su mali udes i pretrpela povrede. U incidentu u kome su, kako je navedeno, učestvovala četiri vozila, jedan vojnik je nakon kratkotrajne hospitalizacije pušten, dok su druga trojica zadržana na posmatranju i u stabilnom su stanju, prenosi Rojters.

– Do incidenta je došlo kada su se sudarila tri vozila, a četvrto koje je pokušalo da ih izbegne skliznulo sa puta i prevrnulo se – saopšteno je iz informacionog centra.

I američki brodovi su naišli na poteškoće pri dolasku u Norvešku, pa su neki morali i da se vrate natrag.

Amfibijski desantni brod USS Ganston Hol, deo flote američkih marinaca vratio se u luku u Rejkjavik u ponedeljak, nakon što su loši uslovi na moru izazvali oštećenja na brodu. Brod se vratio na proveru oštećenja i nije bilo vremena da se ponovo uputi na vežbe. Takođe, na brodu je i nekoliko mornara povređeno, ali su se oni vratili dužnosti, piše “Biznis insajder”

Agencija AP navodi da je NATO obavestio Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog ove vežbe.

Veliki logistički izazov

Vežbe će takođe testirati sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju. Navodi se da je Velika Britanija tako, na primer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

Mediji su ranije objavili da će vežbe predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

Pored toga, Norveška za potrebe vežbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

Hrvatski “Večernji list” objavio je navode norveške novinske agencije NTB da je, na osnovu iskustva sa pređašnjih vežbi, norveška vojska uspostavila direktnu telefonsku liniju putem koje će poljoprivrednici i drugi mogu moći da prijave štetu nanetu poljoprivrednom zemljištu, šumama ili životinjama.

Navodi se da su pilići, na primer osetljivi na buku koje proizvode avioni kada nisko lete. Norveška vojska rasporedila je veterinare i druge stručnjake da skeniraju vozila koja dolaze na vežbe kako bi obezbedili da ne donesu sa sobom invazivne vrste putem semena ili zemlje na gumama.

Norveški dnevni list “Aftenposten” objavio je da je holandska vojska načinila začuđujuću grešku u planovima pred vežbu, pošto je navodno zaboravila na vremenske uslove u Norveškoj i nije kupila zimsku odeću za oko hiljadu vojnika.

Prema informacijama tog dnevnika, holandski vojnici dobiće zbog toga po 1.000 evra svaki da sami kupe dodatnu toplu odeću u Norveškoj.

(Informer / Vebtribune)

KOMENTARI17 komentara

 1. Milan says:

  NATO je obećao Gorbačovu da se neće širiti prema Istoku. Još uvek luduju i histerišu što nije im uspeo plan da naprave NATO bazu na ruskom Krimu. Zato ne priznaju referendum Krimljana o povratku kući. Od 2015 godine počeli su da održavaju veće godišnje vojne vežbe „Trident juncture“ (Spoj trozupca). ... "Rusi ne treba da se plaše" pošto je "centralno područje održavanja vežbe udaljeno više od hiljadu kilometara od ruske granice" poručio je načelnik Generalštaba norveške vojske Rune Jakobsen. Pripreme na terenu počele su 25 Oktobra, a sama vežba biće održana od 31 oktobra do 7 novembra. Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO, kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio učešće oko 10.000 tenkova, 150 aviona i 60 brodova, među kojima bi trebalo da bude i američki nosač aviona "Hari S. Truman".

 2. Milan says:

  NATO na ovoj vežbi proverava sposobnost oslobađanja savezničke zemlje koju je pokorio agresor,ne navode i ime agresora, a neki delovi vežbe biće održani samo na 200 km od ruske granice. Očigledno je da vežba ima antiruski karakter. KAD SE RASPADA NATO? KAD IM NESTANE NOVACA.

  • Velika Metla says:

   Milan,kad se ta nacistička tvorevina zvana nato povuče iz evrope TEK TADA će se evropa osloboditi agresora! Znaju oni to vrlo dobro,čak odlično! Samo molim Boga da "ostrvo zla" pirgavih skotina potope na dno mora!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Previše brljave, neozbiljni su, sve je to nekako amaterski.

 4. Jovo Veselinovic says:

  milan. ne brini ti za WA Ameri su jaki dok napadaju citav svet a medu njima je i KINA, koja ima naj vise Vojnika u Svetu Praoslavlje je Sjebano na Blkanu i Grckoj za vekova Amin. sad ce rusiju da sprze i pretvore u vatru nece ni mis ostati

  • Roy says:

   Aha isto kao sto su je sprizili Napoleon, Kajzer i Hitler tako ce i oni.

  • Milan says:

   Ameri su duboko iskompleksirane kukavice, oni nisu sposobni na pristojan i normalan način da dokažu svoje navodne vrednosti ni kod kuće ni pred svetom. Ne mogu se dokazati milom i onda igraju jedino lažima i silom. Imaju duboko poremećen sistem vrednosti koji im ne dozvoljava da budu pristojan deo ovog sveta.

  • Velika Metla says:

   jOvane,još kad bi ih ustaša kao ti što si predvodio..................,ma gde bi im bio kraj! Priznaj ti nama,ko ti je ostavio kosti pod Staljingradom,pa si ogorčen na Ruse? I ja bih bio sigurno,ali mi NIKO nije nikada napadao ni na koga,a na Rusiju još i manje,NEGO su se moji preci UVEK morali braniti od takvih strvinara kao ti što si,i naravno onih kojima si se uvukao u "čajni kolutić"!

 5. raikkonen says:

  doveli su i psijijatre za zivotinje, pomocice im da se stabilizuju..neke su i silovane !!!

 6. Beli Orao says:

  Puno dima propagandnog!!! Ništa NATO neće ni moći ni učiniti!!!

 7. gonzales says:

  Valjda neće da kupe žensku odeću, mislim ovi Holandski vojnici...

 8. Roy says:

  Perun Gromodrzac, sin Svarogov i Bog Sveslovenski 10 (74). Ali doći će iz Svijeta Tame neprijatelji Tuđinci, i naučiće da glagoljaju Djeci čovječjoj riječi laskave, lažju prikrivene. I počeće da odvode na stranputicu stare i male, i kćeri Čovječje uzimaće sebi za žene Mješace se među sobom ... i među ljudima i među životinjama I počet će se tome učiti svi narodi Midgard Zemlje. a one, koji ne budu slušali njihove riječi i ne budu slijedili ili dijela nečasna tuđinac će, predati mučenjima i stradanjima. 14. (78). Ali odsustvo želje za radom ujediniće tuđinci, i napustit ce oni zemlju Gora Rukotvorenih, i raseliće se po svim krajevima Midgard Zemlje. I načiniće oni vjeru svoju,(jevrejsku) i objaviti da su sinovi Boga jedinoga, i počet krv svoju i djece svoje da prinose na žrtvu bogu svojemu, da bi sačinili krvni savez među njima i bogom njihovim. Samo Velika Rasa (Sloveni - Rusi)koju stvori Perun Gromodrzac, sin Svarogov moze pobjediti sinove tame i tako ce biti.

  • Dan D-e says:

   Roy,odakle ti ovaj tekst?Moze li se naci na internetu?Poz.

   • Milan says:

    Ukucajte "Perunove vede" dobićete više tekstova.

    • Dan D-e says:

     Milan,zahvaljujem od srca:)Cuo sam za Vede,ali do danas o tome nisam razmisljao,sve dok nisam "naleteo" na Roy-ev komentar.Jos jednom zahvaljujem,pozdrav ;)

 9. da da says:

  oni su se okupili,da naprave kojeg norvežanina onim debelim pirgavim ženama sa severa norveške...to jedino oni mogu...

  • Velika Metla says:

   Da Da,vala baš...............,ružnih li naroda Gospode Bože volja Tvoja! Gledao sam ih na moru.............,ajmeeee..........,užas koliko su i muško i žensko ružni! Debljina je posebna priča.......,fuuuuuuj.....!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *