НАТО ТВРДИ ДА НЕЋЕ НА ЛУКАШЕНКА: „Нисмо на граници, нисмо претња Белорусији, наша политика је строго одбрамбена“

NATO TVRDI DA NEĆE NA LUKAŠENKA: „Nismo na granici, nismo pretnja Belorusiji, naša politika je strogo odbrambena“

23 avgusta 2020

NATO je odbacio kao neosnovane tvrdnje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da strane sile organizuju raspoređivanje vojnika na granici s tom zemljom.

Lukašenko je prethodno optužio NATO da pokušava da podeli Belorusiju i postavi novog predsednika u Minsku.On je dodao da su u toku pripreme vojnika u Poljskoj i Litvaniji i naglasio da je premestio oružane snage Belorusije na zapadnu granicu zemlje.

NATO je odbacio te navode, tvrdeći da ne predstavlja nikakvu pretnju Belorusiji niti bilo kojoj drugoj zemlji i da ne raspoređuje vojnike u tom području.

„Naša politika je strogo odbrambena“, navodi NATO.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je za AFP da „režim pokušava da po svaku cenu skrene pažnju sa unutrašnjh problema Belorusije potpuno neosnovanim izjavama o imaginarnim spoljnim pretnjama“, prenosi BBC.

Neimenovani zvaničnik iz predsedništva Poljske naveo je da su ideje o tome da ta zemlja planira bilo kakvu destabilizaciju granice „propaganda režima“ Belorusije.

„Poljska nema takvu nameru“, dodao je zvaničnik.NATO je pozvao Belorusiju da poštuje osnovna ljudska prava svojih građana.

Lukašenko je juče naredio rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice.

On je prethodno rekao da su koordinatori nereda u Belorusiji u inostranstvu i da antivladini aktivisti primaju finansijsku pomoć iz inostranstva.

KOMENTARI8 komentara

 1. radmila says:

  Od koga li se to brane, mili boze!?!

 2. Milan says:

  Najpre su čuli Lukašenkovu naredbu: "Reagujte BEZ UPOZORENJA na povrede granice." a zatim izjavljuju : Nećemo mi...

 3. Marko st says:

  Evo pitajte srbe.

 4. 1389 says:

  Nato ne funkcioniše kao odbranbena organizacija, nego kao organizacija koja napada. U primeru napada na Belorusiju, automatski se kače sa Rusijom i to je njima JASNO, zato nema ništa od toga. Nato nema budućnosti, jer se upotrebljava kao organizacija koja preti i napada slabije od sebe a nema sposobnosti da odbrani Evropske gradove od migranata a kamoli da napada jačeg od sebe. U slučaju izbijanja rata na Beloruskoj granici, Rusija šalje 12 bataljona pešadije, 7 bataljona takovskih jedinica i 200 avijona koji mogu da sravnaju kako Poljsku, tako i ostale članice Evropske unije. Zato mislim da NATO preti praznom puškom...

 5. milorad3 says:

  dobro je da je podignut armija na granicama jer je bilo pokušaja ubacivanja oružja iz susednih država.ZATO je zaposednuta zapadna beloruska granica sa armijom koja ima naredjenje da puca ODMAH BEZ UPOZORENJA na bilo kakvo narušavanje granice.TAKO SE TO RADI u ozbiljnim državama koje žele da sačuvaju nezavisnost.

 6. padre says:

  Dobro de, jeste odbrambena, ali je ono "strogo" ipak malo preterano!Ali, sa druge strane vi ste i "strogo" prodesionalni, a ne kao ostali amateri, koji stalno izvode nešto neprofesionalno i opasno po vaše strogo odbrambene pilote!

 7. padre says:

  Vi ste sušta suprotnost Ruskom agresivnom i neprofesionalnom ponašanju!Oni su toliko drski, da su čak razmestili svoje snage na vašim granicama!

 8. uddu says:

  Pa i 99-e vam je politika bila odbrambena,branili ste se od nas !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *