НАТО У ПАНИЦИ! Француска би могла да напусти Алијансу после победе Барделе и Марин Ле Пен на изборима

NATO U PANICI! Francuska bi mogla da napusti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima

5 jula 2024

NATO strahuje da bi Francuska mogla da se povuče iz članstva u Alijansi i da bi to mogla da bude jedna od kljulnih odluka krajnje desnice okupljenje oko Žordana Bardele i Marin Le Pen. Nacionalno okupljanje koje predvode upravo Bardel i Lepenova mogli bi da u nedelju preuzmu lormilo „pete republike“, a to je alarm ne samo za EU, već i za Vašington“!

Euraktiv, pozivajući se na nekoliko anonimnih diplomata. navodi da postoje ozbiljne indicije da bi Pariz posle pobede Nacionalnog okupljanja mogao da povuče, ne samo podršku Ukrajini, već i da „pobegne iz NATO“!Desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) je više puta dovodili u pitanje svrhu NATO-a i njegovu pomoći Ukrajini, sada se našao na vrhu u prvom krugu vanrednih izbora u Francuskoj sa 33 odsto glasova. Centristički blok Ansambla predsednika Emanuela Makrona zauzeo je tek treće mesto sa 2 odsto. Drugi krug izbora u Francuskoj zakazan je za 7. jul, a predviđa se da će RN osvojiti do 280 mesta u Narodnoj skupštini.

Euractiv je citirao neimenovane diplomate koji su rekli da se RN-ove ponovljene kritike Makronove spoljne politike, posebno vojne pomoći Ukrajini, tiču brojnih vodećih saveznika u NATO-u. Čak i ako RN završi u opoziciji, stranka će verovatno i dalje imati znatan uticaj u francuskom parlamentu, navodi list.

Izvor Euractiv tvrdi da bi pod novim rukovodstvom Pariz mogao da se odluči za „meki izlazak“ iz NATO tako što će napustiti vojnu komandu bloka – potez koji je Pariz već jednom povukao. Godine 1966. tadašnji predsednik Šarl de Gol povukao je Pariz iz integrisane vojne komande NATO-a, uprkos tome što je Francuska bila jedna od 12 članica osnivača vojnog bloka. Odluka je zvanično poništena tek 2009. godine.

RN bi mogao da insistira na „mekom i suptilnom“ izlasku u kojem bi Francuska jednostavno poslala manje kvalifikovane trupe u manjem broju da učestvuju u zajedničkim misijama NATO-a, rekao je vojni ekspert Mišel Duklo za Euractiv. List je takođe naglasio da Francuska igra veliku ulogu u organizaciji, što značajno utiče na dugoročnu strategiju NATO-a.

Marin Le Pen, bivša dugogodišnja liderka RN, koja trenutno vodi frakciju stranke u parlamentu, u više navrata je kritikovala stav predsednika Makrona o sukobu u Ukrajini. Ona je više puta izjavila da nacionalno rukovodstvo rizikuje da uvuče Francusku u rat sa Rusijom. Stranka je takođe promovisala dijalog sa Rusijom o ključnim zajedničkim interesima.

Međutim, sadašnji lider RN Džordan Bardela pokazao je mekši stav prema bloku, rekavši u petak da „neće biti izlaska iz integrisane vojne komande NATO-a dok traje rat“.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *