НАТО У СТРАХУ: Руске подморнице „оперишу“ у целом Атлантику

NATO U STRAHU: Ruske podmornice „operišu“ u celom Atlantiku

23 decembra 2017

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je na povećanu aktivnost ruskih podmornica u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu.

– Rusija je snažno investirala u svoje mornaričke kapacitete, naročito u podmornice – rekao je Stoltenberg u intervjuu za Frankfurter algemajne zontagscajtnug, Fajnenšel tajms i Vašington post.

– Aktivnosti ruskih podmornica su sada na najvišem nivou od Hladnog rata – rekao je on ukazavši da Moskva od 2014. godine ima 13 novih podmornica.

Ruske podmornice operišu u celom Atlantiku, kao i „bliže našim obalama“, rekao je Stoltenberg, prenosi Politiko.

To, prema njegovim rečima, predstavlja pretnju transatlantskoj vojnoj alijansi jer može da ugrozi veze između evropskih i severnoameričkih saveznika.

– Mi smo transatlantska alijansa i iz tog razloga moramo da budemo u stanju da transportujemo snage i opremu kroz Atlantik. Zbog toga nam trebaju sigurni i otvoreni morski putevi – rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu, on je naveo da NATO takođe planira da uspostavi novo komandno mesto za Atlantik i namerava da donese konkretniju odluku o novoj strukturi sledeće godine.

– NATO je posle kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica – kazao je Stoltenberg.

KOMENTARI4 komentara

 1. triglav says:

  podmornice samo polažu kontejnere sa skifovima na dno okeaana ... a morski putevi ostaju i dalje "slobodni" i "prolazni", nema frke.

 2. Baja says:

  Tresu im se gace a jadan nato nezna nista!!!!!

 3. Velika Metla says:

  "bliže vašim obalama..."???!! Ccccccc....,sram ih bilo,kako se samo usuđuju da dođu blizu "vaših obala",kad vi niste blizu njihovih granica! A šta si ti teletabisu mislio,ili umislio,da vi smete doći na ruske granice,a Rusija ne sme na vaše,je li? E,pa zaHebo si se i to deeeebelo!

 4. R.Srpska says:

  Cekaj,sada su snazno investirali a kada su potrebni hvalospevi onda vi imate 10 puta veci budzet i Rusija je slaba. Kada se dodaju sankcije onda Rusija nema nista. Pa drzite se principa istine,ili imaju ili nemaju, ili su opasnost ili su slabi, zasto stalno lazete amerikanci??? NISTA vam ne verujemo, ni vase filmove vise ne gledamo a CNN i BBS ni vasi narodi vise ne gledaju jer ni oni vise ne veruju vasim lazima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *