NATO UPOZORAVA RUSE: Nemojte da priznate izbore u Donjecku i Lugansku

NATO UPOZORAVA RUSE: Nemojte da priznate izbore u Donjecku i Lugansku

31 oktobra 2014

Tan2014-10-31_15551724_0_620x0Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju da ne priznaje parlamentarne izbore koji će u nedelju biti održani u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, jer oni „podrivaju napore za rešavanje konflikta“ i „direktno su suprotni dogovorima iz Minska“ od 5. septembra.

„Izjave predstavnika ruskih vlasti da će Rusija priznati te takozvane izbore, pokazuju da Rusija nastavlja napore za destabilizacijom Ukrajine“, navodi se u Stoltenbergovom saoštenju koje prenosi Frans pres.

Čelnik NATO-a je naveo da su zemlje Alijanse „kao deo široke međunarodne zajednice, jasno stavile do znanja da neće priznati tzv. separatističke izbore“.

„Pozivam Rusiju da poštuje obaveze iz Minska, što će pomoći da se utre put za mirno rešenje“, rekao je Stoltenberg, bivši norveški premijer koji je ovog meseca stupio na čelo NATO-a.

Ranije danas, Francuska i Nemačka pridružile su se ukrajinskoj vladi u stavu da se izbori mogu održati samo u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom.

Ruske agencije prenele su da je američki državni sekretar Džon Keri ranije rekao da SAD i međunarodna zajednica neće priznati izbore u DNR i LNR, jer oni krše sporazum iz Minska, dok je zvanična Moskva navela da interpretacija dogovora ometa obnovi mira u Ukrajini.

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri EU Vladimira Ccižova, Rusija ne vidi ništa loše u tome da vlasti DNR žele na izborima da dobiju demokratski mandat, između ostalog i zbog pregovora sa Kijevom.

„I sa strane ustanika potrebni su ljudi koji imaju ovlašćenja i vlast. Sada imaju poverenje stanovništva i žele da održe izbore kako bi dobile od stanovništva demokratski mandat i predstavljali njihove interese na pregovorima. Ssta je tu loše? Treba se radovati“, rekao je Ccižov.

AFP naglašava da su zbog ukrajinske krize, u kojoj je do sada poginulo više od 3.700 ljudi, odnosi RUsije i NATO-a na najnižem nivou od „hladnog rata“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. mrki says:

    Možete vi rusima da popušite, bagro,ološu nemoralni, zlo zla ste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *