НАТО ВЕЖБА: 50.000 војника, милиони оброка, тоне веша

NATO VEŽBA: 50.000 vojnika, milioni obroka, tone veša

21 oktobra 2018

U najvećoj vežbi NATO od vremena Hladnog rata „Spoj trozupca“ u Norveškoj, biće angažovano 50.000 vojnika, 10.000 tenkova, stotine brodova i aviona.

Pripremni deo vežbe počinje sredinom naredne nedelje.

Vežba će predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.Pored toga, Norveška za potrebe vežbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

Hrvatski „Večernji list“ navodi da će ova vežba „testirati planove NATO razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve“, pošto će na njoj biti „uvežbavan odgovor na eventualni napad na Alijansu“.

Podseća se da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na sastanku ministara odbrane Alijanse ranije ovog meseca poručio da je ova vežba „u srazmeri“ sa postojećem zahtevnijem bezbednosnom okruženju u kojem se NATO nalazi, ali da Alijansa ipak naglašava da vežba nije usmerena ni protiv jedne zemlje i da predstavlja odgovor na zamišljeni scenario.

„To su, kao što Rusija dobro zna, odbrambene vežbe. Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofanzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija“, rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis.

Navodi se i da je načelnik Generalštaba norveške vojske Rune Jakobsen poručio da „Rusi ne treba da se plaše“ pošto je „centralno područje održavanja vežbe udaljeno više od hiljadu kilometara od ruske granice“.

Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO, kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio učešće oko 10.000 tenkova, 150 aviona i 60 brodova, među kojima bi trebalo da bude i američki nosač aviona „Hari S. Truman“.

Očekuje se da će niske temperature u severnoj Norveškoj predstavljati dodatni izazov.

Navodi se da je norveški dnevni list „Aftenposten“ objavio da je holandska vojska načinila začuđujuću grešku u planovima pred vežbu, pošto je navodno zaboravila na vremenske uslove u Norveškoj i nije kupila zimsku odeću za oko hiljadu vojnika. Prema informacijama tog dnevnika holandski vojnici dobiće zbog toga po 1.000 evra svaki da sami kupe dodatnu toplu odeću u Norveškoj.

Vežbe će takođe testirati sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju.

Navodi se da je Velika Britanija tako, na primer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

„Deo pobede biće i to da se svi pojave prvog dana. Ne očekujemo da bude savršeno. Zato i održavamo vežbe“, rekao je admiral Džejms Fogo, komandant Združene komande savezničkih snaga u Napulju.

Navodi se da sever i jug NATO snaga pripreme na terenu počinje 25. oktobra, a sama vežba će biti održana od 31. oktobra do 7. novembra. Saveznici će biti podeljeni u dve grupe – „južne snage“ sa brigadama iz Nemačke, Italije i Britanije i „severne snage“ koje uključujuju norveške, kanadske, švedske i američke vojnike.

U prvom delu vežbe severne snage će napasti južne, a zatim obratno. Navodi se da NATO želi da istakne sopstvenu transparentnost i pozvao je sve članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), među kojima i Rusiju, da pošalju posmatrače.

Norveška novinska agencija NTB objavila je da je, na osnovu iskustva sa pređašnjih vežbi, norveška vojska uspostavila direktnu telefonsku liniju putem koje će poljoprivrednici i drugi mogu moći da prijave štetu nanetu poljoprivrednom zemljištu, šumama ili životinjama.

Navodi se da su pilići, na primer osetljivi na buku koje proizvode avioni kada nisko lete. Norveška vojska rasporedila je veterinare i druge stručnjake da skeniraju vozila koja dolaze na vežbe kako bi obezbedili da ne donesu sa sobom invazivne vrste putem semena ili zemlje na gumama. Vozači u Norveškoj i susednoj Švedskoj upozoreni su na moguće povremene zastoje zbog vojnih konvoja koji će se sporo kretati.

Podseća se da je u avgustu Rusija održala sopstvenu veliku vežbu „Istok“ (Vostok) na istoku zemlje. Moskva je objavila da je u njima učestvovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomate smatrale su da je brojka veoma preuveličana.

KOMENTARI10 komentara

 1. trikornjanin says:

  Nek se zamlaćuju, imaju pare, samo da ne njuškaju mnogo oko Crvenoarmejaca. znam kako se provelo moje kuče pre neko veče. Prvo je glasno lajalo desetak minuta a onda je počeo da cvili. Kad sam izašao da vidim šta se dešava, njuuška mu je bila puna bodlji od ježa. Pa preporučujem ovima koji se igraju rata da obrate pažnju i ne unemiravaju ježa mnogo,

 2. M says:

  10.000 tenkova?!?

  • Velika Metla says:

   M,da 10 000 tenkova,a 50 000 vojnika! Ni meni nije jasno,ali ajd! Ova mi "računica" dođe kao ono pre nekoliko dana u novinama sa "12 prodavnica LIDL-a u 16 gradova Srbije"????!

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Minimalno 5 vojnika je potrebno da opslužuju jedan tenk.Ako je ukupno 10.000 tenkova,to je taman tih ukupnih 50.000 vojnika.Znači da se posade NATO brodova i aviona sastoje od 0 ljudi.SMEŠNO!!!!!

 3. Kulak says:

  Neverovatnih 10.000 tenkova u Norveškoj? Preplavili bi celu tu državu. Tamo trava više ne bi rasla. Ili je ove cifre o broju tenkova napamet lupetao neki cirkusant.

 4. teoretičar says:

  Revanšizam, bili u pravu ili ne "...učestvovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomate smatrale su da je brojka veoma preuveličana." Ustvari, bilo im dozvoljeno da nadgledaju što je normalno i sa jedne i sa druge strane, ali Rusi Radili vežbu na po Zemaljske kugle pa se ovi malo pogubili. Ustvari, Rusi imaju 10000 tenkova zaostalih od SSSRa ali mogu da ih aktiviraju u slučaju nužde na Zapad, Onda Zapad kaže jedan na jedan da izbegnu rusku nuždu ako može i sa 50000 vojnika, a nije nego 23ooo teraju 10000tenkova 25000 aviona i 15000 brodova. Kad svi lažu, niko ne govori istinu...(ja isteoretiso logičku varijantu ali na moj način). U ovoj rečenici onda nešto ne valja...Eto, nije teško govoriti kao nato generali. Norveški seljaci se spremaju da naplate vojnu vežbu. Ne znam kako to ide u Srbiji.

 5. Portopranco says:

  Ovo me podseća na budalaštine hrvatskih mitomana da je navodno postojao neki kralj tomislav koji je navodno imao armadu od 100.000 vojnika,60.000 konjanika i flotilu od 200 ratnih brodova!Navodno je okrunjen u nekom polju blizu Duvna.I navodno su ukupno dva kovača iz Duvna servisirala tu silnu armadu! Tako će se nabrojati i ovih navodnih 10.000 tenkova u Norveškoj.Jest,matere mi!

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Desio im se i jedan gadan propust.Zaboravili su napisati da je taj njihov nekakvi kralj tomislav imao i 300.000.000 tenkova.Moj Baja!

 6. Kulak says:

  Laže se,puno se laže,mnogi lažu.BEZ MITA NEMA POVIJESTI rekao je u svoje vreme danas pokojni Franjo Tudjman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *