NATO VEŽBE ŠIROM EVROPE: Srbe guraju u rat protiv Rusa

NATO VEŽBE ŠIROM EVROPE: Srbe guraju u rat protiv Rusa

12 septembra 2014

DRAWSKO-POMORSKIE-TRAINING-AREA-Poland-Photo-courtesy-ofDa li srpski vojnici učestvuju u vojnim vežbama NATO gde je zamišljeni protivnik ruski baćuška? Čitajući vest novina iz Kolorada „Denver post“, nema sumnje da su 8. septembra u zamišljenom oslobađanju fiktivnog grada u vojnoj bazi NATO Hohenhels, pored 13 država članica Alijanse, učestvovali i vojnici Srbije, BiH i Švedske.

List potom citira komandanta američke vojske generala Frederika Hodžsa koji je navodno rekao da vojna vežba, „koja se odigrala na pozadini tenzija u Ukrajini, reflektuje odlučnost i spremnost NATO da se suprotstavi „ruskoj agresiji“, ukoliko bilo koja članica ovog saveza bude napadnuta. Vest je prenela i agencija Asošijeted pres, ali i još neki zapadni izvori, a potom i srpski mediji.

Manevar, koji je okupio oko 5.500 vojnika, izveden je na jugu Nemačke i deo je godišnje tradicije koju američka vojska izvodi u Evropi. Reč je o vežbi „Ukrštanje sablji“, godišnjem događaju koji predvodi američka vojska.

U nameri da proverimo tačnost informacije „Vesti“ su kontaktirale Ministarstvo odbrane ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Predsednik Atlanskog vojnog saveta u Srbiji Vladan Živulović rekao nam je da bi voleo da je informacija tačna, ali da takođe nema taj podatak.

„I te kako bi se obradovao da je tačno, ali ne vidim da država vuče poteze u tom pravcu. Ona odrađuje stvari iz Programa partnerstva za mir i iz bilateralnih odnosa i to je sve“, razočaran je Živulović.

Prvi koji je posumnjao da neko namerno plasira netačnu informaciju kako bi se ispipalo ili isprovocirala srpsko javno mnjenje bio je vojno-politički komentator Miroslav Lazanski. Uvek dobro obavešten komentator lista „Politika“ sada nije raspolagao informacijom da su u vojnoj vežbi NATO u nedelju učestvovali i srpski vojnici.

„Neko to namerno radi da bi testirao raspoloženje srpske javnosti“, posumnjao je Lazanski. Krajem maja ove godine na istom vojnom poligonu na jugu Nemačke, izvedena je vojna vežba u izmišljenoj zemlji Antopiji, u kojoj su pored snaga NATO učestvovali i vojnici nekoliko zemalja koje nisu članice Alijanse, među njima i pripadnici Vojske Srbije.

Komandant pomenutog centra za trening međunarodnih snaga Džon Noris, tada je demantovao da je kriza u Ukrajini razlog vojne vežbe, navodeći da je „čista slučajnost“ što se manevri saveznika odigravaju istovremeno sa početkom novog hladnog rata između Rusije i Zapada.

Nekoliko meseci kasnije, njegov kolega general Hodžs već govori o vežbama kao spremnosti Alijanse da se suprotstavi „ruskoj agresiji“. Takvi nastupi dodatno otežavaju poziciju Srbije i srpskog učešća u manevrima Alijanse. S jedne strane vežbe se planiraju bar godinu dana unapred, a na drugoj strani američki generali daju ratoborne izjave koje navode na zaključak da su svi učesnici pomenutog manevra istog stava prema ruskoj politici i krizi u Ukrajini.

Za potpredsednika DSS Miloša Aligrudića nema sumnje da u slučaju da je vest tačna, odluka nadležnih da Srbija učestvuje u demonstraciji sile namenjenoj zastrašivanju Moskve, predstavlja kršenje vojne neutralnosti.

Vojna neutralnost do referenduma

Neutralan vojni status Srbije izglasan je u vreme vlade Vojislava Koštunice. Odluku o vojnoj neutralnosti Skupština Srbije donela je u okviru Rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta 26. decembra 2007. U tom dokumentu se kaže da Skupština „donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka o tom pitanju“.

„Moguće su zajedničke akcije sa različitim vojnim snagama i u skladu sa različitim dogovorima u cilju osposobljavanja naših kadrova u vojsci, ali bilo koja akcija koja nas stavlja u predvorje bilo kog vojnog saveza i demonstriranje privrženosti tom savezu u nekom potencijalnom sukobu sa drugim delom sveta ili savezima, predstavlja apsolutno kršenje vojne neutralnosti“, kaže Aligrudić.

Mada se radi o tradicionalnoj vežbi NATO, komentar generala Hodžsa „o ruskoj agresiji“ i uporni pritisci na Beograd da se opredeli na koju će stranu, dodatno bacaju svetlo na tešku poziciju Srbije i očuvanja vojne neutralnosti u novoj podeli karata.

Zabranjen čovek

I dok Aligrudić smatra da sadašnja vlast ne samo da bezglavo hrli ka EU već vuče poteze puzajućeg pristupanja NATO, za Vladana Živulovića trenutno ne postoji preovlađujuće političko raspoloženje za to.

„Kada vlast bude odlučila da uđemo u NATO onda će i mediji o tome pisati kao o nečemu najboljem za Srbiju. Dokle god mi „Večernji novosti“ zabranjuju da se pojavim na njihovim stranicama, a to je stav i prethodnog i sadašnjeg urednika, onda je jasno kakvo je stanje u medijima po ovom pitanju, a indirektno i u vrhu vlasti, jer su mediji pod kapom vladajućih partija“, smatra prvi čovek Atlantskog saveta u Srbiji.

(Vesti-online.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. milan says:

    "prvi čovek Atlantskog saveta u Srbiji", pa kako i kuda. Čisti mazohizam i veleizdaja.Kuda to "veleumni" izabranici, jest da je postotak negdje oko 10% glsasačke mašinerije nas slepce vode? Onome koji nas je bombardovao pre nekih petnaestak godina. Još uz to nas i ucjenjuju sa, ako očete u Eu tada Kosovo repoblika...mora da se prizna od strane Srbije! Treba pod hitno odustati od tih razgovora jer od toga nema ništa, osim da debeljuce tipa Dačaic i jebivetri zajdno sa njime, beru debele devizne dnevnice.

  2. zeljko says:

    Mislim da nato ima predvidene planove za rat u ukrajini sigurno i uvlacenje rusije dublje u ukrajinu gde bi nato s ukrajinskim vojnicima i paravoinicima vodio gerilu iz zaseda i tako unistavao rusku vojsku. Medutim sumnjam da rusija i njena vojska koja veoma mnogo godisnje ima manevara i vezbi veoma opremljenu vojsku novim orudima i oruzjima takoder odkb i kinesku vojsku uz sebe da i oni imaju scenarij za ukrajinu dublji da svojim specijalnim jedinicama presecaju zasede i diverzije. Takoder mislim da nato ne moze parirati ruskoj i kineskoj vojsci zajedno ako tome dodamo indiju ne bih mogli kopneno pobedivati u malim ratovima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *