НАТО војници широм ЕУ пију канцерогену воду са Косова

NATO vojnici širom EU piju kancerogenu vodu sa Kosova

20 jula 2017

Vojnici italijanske misije Kfora, u bazi „Filmski grad” (Film city) u Prištini, godinama su pili kancerogenu vodu „dea”, posvedočio je italijanski vojni lekar Enio Letijeri tokom saslušanja pred istražnom parlamentarnom komisijom za efekte upotrebe osiromašenog uranijuma.

Voda čiji su uzorci analizirani od 2015. do 2016. godine sadržala je kancerogeni bromat klase 2B – 65 do 97 mikgrograma po litru, dok je limit koji se toleriše 10. Klasa u koju spada bromat okuplja moguće kancerogene, sa ukupno 285 supstanci – saopštilo je Italijansko udruženje za istraživanje kancera početkom jula, prenosi portal „Kosovo sever” (www.kossev.info).

Letijeri je na Kosovu, u „Filmskom gradu”, boravio oktobra 2016. godine, kada su mu, kako je naveo, više puta pominjali „veoma sumnjiv ukus i mineralne i obične vode koju su distribuirali u međunarodnoj kantini, u teretani, a koja se takođe prodaje u restoranima i picerijama u celoj bazi”. Tada je uspeo da dobije analize vode urađene 30. januara 2015.

Analize su, naveo je, ukazale na „prisustvo bromata” – 65 do 97 mikrograma po litru. „Efekti bromata se vezuju za prestanak rada bubrega i možda je slučajnost, ali tokom mog boravka u prištinskoj bazi imali smo slučaj pripadnika karabinijera sa akutnom bubrežnom insuficijencijom”, rekao je ovaj lekar. Letijeri je naveo da se komandant Kfora general Đovani Fungo „odmah složio da treba da se zaustavi distribucija i prodaja ove vode”. „Negazirana voda ’dea’ je povučena, ali ne i mineralna voda koja se i danas deli u ’Filmskom gradu’”, dodaje Letijeri. Pojedini mediji na Kosovu su u međuvremenu potvrdili da se ova voda više ne prodaje u „Filmskom gradu”, ali da se uveliko koristi u američkoj bazi „Bondstil”. Televizija Klan Kosova ističe da je Đovani Fungo prokomentarisao „da na osnovu testova, proizvod nije uspeo da ispuni standarde NATO-a”.

Priču o kancerogenoj vodi sredinom prošle nedelje objavio je italijanski dnevi list „Il fato kvotidijano”, a izazvala je veliku pažnju u kosovskim medijima. Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je da nema razloga za zabrinutost i  da je „na osnovu parametara analizirane vode, voda za piće u okviru propisanih standarda za kvalitet”. „Nacionalni institut za javno zdravlje uverava građane Kosova da ovaj institut vrši stalnu kontrolu kvaliteta vode za piće iz centralnog sistema snabdevanja, kao i flaširane vode, i nema razloga za zabrinutost”, naveli su iz kosovskog instituta.

Oglasila se i kompanija „Dea”, čiji predstavnici tvrde da je članak objavljen u italijanskoj štampi neistinit.

„Voda ’dea’ nikada nije povučena sa tržišta. Naša fabrika ispunjava sve međunarodne standarde i jedina smo kompanija sa Balkana, ili čak cele Evrope, koja vodom snabdeva američke vojnike u bazama NATO širom EU. Kvalitet vode kontroliše i laboratorija američke vojske”, rekao je medijima Alban Šalja iz kompanije „Dea”. Prema njegovim rečima, samo u junu ove godine „Dea” je NATO-u isporučila više od milion litara vode.
„Ugovor sa američkom vojskom imamo od 2006. godine i do sada nije bilo nikakih problema. Trenutno flaširanom vodom snabdevamo 50 vojnih baza širom Evrope, uključujući Kosovo”, rekao je Šalja.

Tači pohvalio biznis porodice Šalja

Hašim Tači je 21. aprila 2014. godine u svojstvu premijera obišao fabriku za preradu vode „Dea” u Gornjem Gumništu u opštini Gnjilane. Kako su tada javili prištinski mediji, nakon posete i razgovara sa njenim rukovodiocima, Tači je dao izjavu za medije, koja se i danas može pročitati na sajtu premijera Kosova: „Posetio sam jedno od najuspešnijih preduzeća u ovoj oblasti, ali možemo reći i na Kosovu: To je porodični biznis porodice Šalja, fabrika za preradu vode ’Dea’, jedna od najboljih fabrika u regionu. Čestitam i pohvaljujem porodicu Šalja”, izjavio je tada Tači medijima, između dva gutljaja vode „dea”.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dragon says:

    Uvesti obaveznu konzumaciju vode dea u svim šiptarskim domaćinstvima. Ugovorno obavezati i sve strane ambasade na *Kosovu da isključivo piju ovu vodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *