Научна елита

Naučna elita

25 avgusta 2015

boris knezevic 5676Piše: Boris Knežević

Od pametnih ljudi uvijek se može nešto lijepo i pametno čuti, naučiti, zapamtiti. Jedan od onih koje vrijedi slušati sigurno je i poznati hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina. Naime, čovjek je prije neki dan, u intervjuu za naš list, dao savršeno objašnjenje razloga zbog kojih je raspad Jugoslavije mnogima odgovarao.

Bez suvišnih riječi, otrcanih fraza i tumačenja, pominjanja materijalističkog koncepta istorije i definicija iz malog mozga, koje ubijaju sive ćelije i volju za životom kod slušaoca, Jakovina je ponudio originalnu, ali, nažalost, prilično vjerodostojnu teoriju zbog kojih je eutanazija Juge mnogima, kako reče, predstavljala ostvarenje životnog sna.

Ironičan, kakav jeste, Jakovina se prilikom razgovora o uzrocima raspada bivše države jednostavno naglas zapitao koliko bi „velikih naučnika“ s ovih prostora teže napredovalo da nema novonastalih država? Zašto je to važno? Pa, zato što, objasnio je on, bez mogućnosti odlaska u susjednu zemlju svi ti „veliki umovi“ nikad ne bi mogli da nastupaju na međunarodnim skupovima, koji su, da pojasnimo, od suštinske važnosti za profesionalno napredovanje.

Dakle, u tom grmu leži zec! Jakovina je, prilično plastično, uspio da dočara i objasni atmosferu koja je postojala u naučnim krugovima bivše Jugoslavije, kao i da ponudi odgovor na vječno pitanje – gdje su bili i šta su radili bezbrojni „intelektualci“ uoči krvavog raspada nesrećne zemlje. Ma koliko da je banalan, odgovor na postavljeno pitanje glasi da intelektualaca, odnosno kritične mase onih čiji bi glas mogao da spriječi užasni rat, u SFRJ baš i nije bilo toliko kao što se često neopravdano vjerovalo i mislilo.

Kao rezultat tih zabluda, danas imamo univerzitete koji doslovno ne postoje na svjetskim rang-listama relevantnih naučnih ustanova, ili se nalaze pri samom dnu, dok u isto vrijeme imamo nezapamćenu inflaciju doktora nauka, magistara i mastera, od kojih, bog da te sačuva, teško možeš da na razložan način dobiješ i informaciju o cijenama luka i paprike na gradskoj tržnici.

Ono malo što je vrijedilo još davno je pobjeglo glavom bez obzira iz ovih banana-državica, a aktuelna „naučna elita“, samozadovoljna u svojoj gluposti, nastavlja da zabavlja priprosti puk „naučnim“ tezama o Srbima – Atlantiđanima, hrvatskim kraljevima i bosanskom jeziku.

(PressRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. prerovac says:

    Tvrdko - baš pravo,izvorno hrvatsko ime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *