Научна елита

Научна елита

25 августа 2015

boris knezevic 5676Пише: Борис Кнежевић

Од паметних људи увијек се може нешто лијепо и паметно чути, научити, запамтити. Један од оних које вриједи слушати сигурно је и познати хрватски историчар Твртко Јаковина. Наиме, човјек је прије неки дан, у интервјуу за наш лист, дао савршено објашњење разлога због којих је распад Југославије многима одговарао.

Без сувишних ријечи, отрцаних фраза и тумачења, помињања материјалистичког концепта историје и дефиниција из малог мозга, које убијају сиве ћелије и вољу за животом код слушаоца, Јаковина је понудио оригиналну, али, нажалост, прилично вјеродостојну теорију због којих је еутаназија Југе многима, како рече, представљала остварење животног сна.

Ироничан, какав јесте, Јаковина се приликом разговора о узроцима распада бивше државе једноставно наглас запитао колико би „великих научника“ с ових простора теже напредовало да нема новонасталих држава? Зашто је то важно? Па, зато што, објаснио је он, без могућности одласка у сусједну земљу сви ти „велики умови“ никад не би могли да наступају на међународним скуповима, који су, да појаснимо, од суштинске важности за професионално напредовање.

Дакле, у том грму лежи зец! Јаковина је, прилично пластично, успио да дочара и објасни атмосферу која је постојала у научним круговима бивше Југославије, као и да понуди одговор на вјечно питање – гдје су били и шта су радили безбројни „интелектуалци“ уочи крвавог распада несрећне земље. Ма колико да је баналан, одговор на постављено питање гласи да интелектуалаца, односно критичне масе оних чији би глас могао да спријечи ужасни рат, у СФРЈ баш и није било толико као што се често неоправдано вјеровало и мислило.

Као резултат тих заблуда, данас имамо универзитете који дословно не постоје на свјетским ранг-листама релевантних научних установа, или се налазе при самом дну, док у исто вријеме имамо незапамћену инфлацију доктора наука, магистара и мастера, од којих, бог да те сачува, тешко можеш да на разложан начин добијеш и информацију о цијенама лука и паприке на градској тржници.

Оно мало што је вриједило још давно је побјегло главом без обзира из ових банана-државица, а актуелна „научна елита“, самозадовољна у својој глупости, наставља да забавља припрости пук „научним“ тезама о Србима – Атлантиђанима, хрватским краљевима и босанском језику.

(ПрессРС)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. преровац says:

    Тврдко - баш право,изворно хрватско име.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u