Научни скуп о Његошу у Матици српској

Naučni skup o Njegošu u Matici srpskoj

10 novembra 2017

Njegošev odbor Matice srpske organizuje 13. novembra naučni skup „Knjige o Njegošu“ želeći da podseti na veliki značaj 1847. godine za srpsku duhovnost, jezik, književnost i kulturu.

Te godine, naime, izašlo je iz štampe prvo izdanja „Gorskog vijenca“, ali je štampan i Vukov prevod Novog zavjeta, izašle su „Pešme“ Branka Radičevića, a Ðuro Daničić objavio je „Rat za srpski jezik i pravopis“.

To će biti prvi skup na kojem će pažnja biti usmerena na dela duhovnika, pisaca, istoričara književnosti i drugih naučnika koji su izučavali Njegoša kao pesnika, vladiku i vladara.

Odabrane su knjige o Njegošu koje su napisali Ivo Andrić, Milosav Babović, Nikolaj Velimirović, Edvard Denis Goj, Jovan Deretić, Milovan Ðilas, Milo Lompar, Mišel Oben, Branislav Petronijević, Miodrag Popović, Pavle Popović, Anica Savić Rebac, Isidora Sekulić, Slobodan Tomović, Miron Flašar i Alojz Šmaus.

Na svečanom otvaranju u Matici srpskoj, na dan Njegoševog rođenja, govoriće episkop bački Irinej, predsednik Matice srpske profesor Dragan Stanić i urednik Njegoševog zbornika Matice srpske akademik Miro Vuksanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *