НАУЧНИЦА САОПШТИЛА ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: КОРОНАВИРУС осуђен на пропаст

NAUČNICA SAOPŠTILA ODLIČNE VESTI: KORONAVIRUS osuđen na propast

10 aprila 2020

Virus korona osuđen je na propast, a kraja sveta neće biti, pandemija virusa korona može da se završi sama od sebe još pre pojave prve efikasne vakcine, izjavila je doktorka bioloških nauka i profesorka Škole sistemske biologije GMU Anča Baranova.

Baranova živi u Sjedinjenim Američkim Državama – epicentru pandemije, a nedavno je napisala knjigu „Virus korona. Upuststvo za preživljavanje“, u kojoj je opisala istoriju nastanka koronavirusnih infekcija i dala procenu kada će svetska nauka biti u stanju da prebrodi još jednu vrstu bolesti.„Smatram da će se vakcina protiv virusa korona pojaviti za godinu i po dana. To je prilično dug rok i potrebno je izdržati do tada. Ne susrećemo se prvi put sa virusom korona. Pre ove postojale su dve epidemije koronavirusnih infekcija, čije su posledice bile strašnije. Tada su lekari operativno razradili i dovoljno proučili obe vrste virusa u smislu razvoja vakcine. Lek nije pušten u proizvodnju samo zato što je aktivnost samih virusa postepeno nestala“, podsetila je Baranova.

Naučnica ne isključuje mogućnost da i ovaj put pandemija može da krene putem samouništenja, kada broj izlečenih osoba počne višestruko da premašuje broj novoobolelih.

„S tim u vezi, postoje dva zaključka: ne postoje suštinske prepreke za pravljenje vakcine protiv virusa korona, čak i sam virus može da nestane bez vakcine. Ta je činjenica svima poznata i nikakav kraj sveta se ne događa“, tvrdi Baranova.

Naučni umovi u potrazi za lekom

Prema njenom mišljenju, pandemija virusa korona bila je ozbiljan test stabilnosti mnogih nacionalnih zdravstvenih sistema, čija se modernizacija već dugo nametala, ali se odlagala iz ovog ili onog razloga. Ona je dodala da sada najbolji naučni umovi širom sveta tragaju za lekom.

„Trenutno nemamo samo jednog kandidata kada je reč o vakcini, već je stotine projekata pokrenuto u svakoj zemlji. Samo u SAD ih ima desetine. U nekim zemljama već postoje projekti u kojima može da se proveri upravo efikasnost vakcine, jer je njena bezbednost već proverena“, rekla je profesorka.

Pandemija ─ sezonskog karaktera

Naučnica je dodala da KOVID-19 može da pobedi i sama priroda i istakla da je pandemija sezonskog karaktera.

„Rusija ima sreće u tom smislu, ona je zemlja sa kontinentalnom klimom, gde leti preovlađuje toplo i suvo vreme, što je veoma loše za viruse a dobro za zaustavljanje epidemije“, istakla je ona.

Baranova savetuje da ne prepuštamo panici koju šire neki mediji i da sačuvamo zdrav razum.

„Virus korona je, van sumnje, opasna bolest, kao i ostali slični njemu. Međutim, ne zaboravite na dostignuća u domenu medicine i nauke“, zaključila je ona.

U Rusiji ukupan broj obolelih od virusa korona iznosi 8 672, preminule su 63 osobe, a ozdravilo 580 ljudi.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. šiško says:

  Kako bilo da bilo, mi o koroni ne treba ni da razmišljamo. Ona će u svakom slučaju proći. Naše je samo da pazimo da nam ova banda na čelu države ne umakne u neki Urugvaj pod okriljem noći i korona virusa i sa maskama na nosu. Moramo da ih savatamo što pre, na legalu, da im otmemo naše pokradene pare, da im sudimo, utamničimo ih, zaključamo sa sedam brava i bacimo svih sedam ključeva na dno Tihog okeana. A onda da i njih zaboravimo i okrenemo se obnovi onog što su oni uništili.

  • Cp6a says:

   Može, ali prvo tvoju žutu bandu i sorošoide na isti način da odradimo. Ne ide da se oni provuku, ili ne daj Bože, da ponovo zajašu Srbiju.

  • zaliv.net says:

   E moj Sishko, ako neku bandu treba srediti to bi bila ona zuta banda....a kad neko kaze "mi o toj koroni ne treba ni da razmisljamo" to dovoljno kaze o njemu samome

  • Beba says:

   Bravo, bravo, bravo!

 2. Gagi says:

  Cim prodje Corona eto njih sa bubnjevima i serpama,spremaju se majstori da zajasu narod, mamuze su vec spremili. Pored ovoliko lepih i dubokih reka u Srbiji oni nasli bas Tihi ocean, malo bi da putuju i svrckaju se po svetu.Ta putovanja ce se verovatno finansirati od ovih pokradenih para kada ih budu "vratili" narodu. Ovaj film smo vec gledali, molio bih malo kreativnosti ako je moguce.

 3. Danilo says:

  Prokleo ga Amfilohije zvani Rista sotona pa se virus uplašio da će da mu živo meso da otpadne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *