Научници изненађени: Месец је пун воде

Naučnici iznenađeni: Mesec je pun vode

28 jula 2017

Stare vulkanske naslage na Mesecu otkrivaju nove dokaze u unutrašnjoj građi Zemljinog pratioca i sugerišu da se u njemu nalazi značajna količina vode. Koristeći satelitske podatke, naučnici Braun univerziteta proučavali su piroklastične naslage, odnosno slojeve stena koje su nastale nakon velikih vulkanskih erupcija.

Magma tada oslobođena dospela je iz duboke unutrašnjosti Meseca, pokazale su analize objavljene pre dva dana u časopisu „Nature Geoscience“.

– Ranije studije su pratile tragove vodenog leda u regijama oko polova Meseca, ali je utvrđeno da on najverovatnije nastaje iz vodonika koji do našeg prirodnog satelita dolazi putem solarnih vetrova – kaže vođa nove studije Ralf Miliken geolog Braun univerziteta.

Novo istraživanje otkriva da se i u omotaču Mesečevog jezgra takođe nalazi značajna količina vode, koja je tu dospela tokom ranog formiranja tog satelita i pre nego što je potpuno očvrsnuo.

– Posmatrali smo vodu u naslagama na sadašnjoj površini Meseca, a one su rezultat magme koja potiče iz duboke unutrašnjosti. Pošto proizvodi magme sadrže vodu, to znači da i u Mesečevoj unutrašnjosti takođe ima vode – kaže Miliken.

Istraživači su analizirali satelitske podatke instrumenta na indijskoj sondi Čandrajan 1 koja meri odbijenu sunčevu svetlost na vidljivim i talasnim dužinama bliskim infracrvenom spektru. Kako bi procenili količinu vode u piroklastičnim naslagama, naučnici su morali da izoluju reflektovanu svetlost iz termalne energije koju emituje topla površina Meseca.

– Različiti minerali i jedinjenja apsorbuju i odbijaju svetlost na različite načine, pa smo mi tražili talasne dužine na kojim molekuli vode i hidroksida apsorbuju svetlost. Otkrili smo da postoji velika apsorbcija na piroklastičnim naslagama, što ukazuje da sadrže hidrokside ili vodu – rekao je Miliken.

Ranije su naučnici Braun univerziteta detektovali tragove vode u sličnim vulkanskim uzorcima koje su na Zemlju doneli astronauti Apollo 15 i Apollo 17 misija. Međutim, ti uzorci nisu prikupljeni sa velikih naslaga mapiranih na osnovu satelitskih podataka u nedavnoj studiji, što znači da je unutrašnjost Meseca „vlažnija“ nego što se mislilo.

– Naš rad pokazuje da gotovo sve velike piroklastične naslage takođe sadrže vodu, pa deluje da je to zajednička karakteristika svih naslaga magme koja potiče iz duboke unutrašnjosti Meseca – kaže Miliken.

Međutim, na pitanje kako je voda dospela u Mesečevu unutrašnjost, još nemamo odgovor.

– Moguće je da je voda dospela na Mesec putem neke komete ili asteroida nakon njegovog nastanka, ali pre nego što se potpuno ohladio kaže Miliken.

Dokaz o postojanju vode u unutrašnjosti Meseca može uticati i na naša dosadašnja saznanja o tome kako je Zemlja dobila vodu. Štaviše, studija ukazuje da se piroklastične naslage mogu koristiti za „rudarenje“ vode, što bi podstaklo buduće misije na Mesec.

– Ove naslage su možda mnogo dostupnije od potencijalnog vodenog leda na tamnim delovima lunarnih polova.Voda je teška i skupa da bismo je nosili sa Zemlje u svemir, tako da je svaka kap koju možete dobiti na Mesecu, umesto da je nosite sa sobom, važna i otvara mogućnost održivog prisustva ljudi na Mesecu – objašnjava Miliken.

KOMENTARI2 komentara

  1. Way says:

    Pa lepo, još će se mnogo toga otkriti a onda će zaključiti da amerikanci nikada nisu ni mogli da dođu do meseca kao i danas što ne mogu.

  2. Hrvomor says:

    kako da ne, i to u obliku snega je voda unutra a amerikanac koji je ovo značajno otkriće "otkrio" dobiće nobelovu nagradu za svemiristiku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *