NAUČNICI: Japan bi mogao da nestane za 100 godina

NAUČNICI: Japan bi mogao da nestane za 100 godina

26 oktobra 2014

haos4 vulkan japanJapan bi mogao da bude zbrisan sa lica zemlje usled masivne vulkanske erupcije do koje bi moglo da dođe u naredih 100 godina‚ prenosi „Daily Mail“.

Nova studija tvrdi da bi ova masivna erupcija ubila skoro svih 127 miliona žitelja Japana, a do ovog sumornog predviđanja istraživači su došli nakon analize šema vulkana na ostrvu. Oni tvrde da ovo predviđanje nije preterivanje i da bi prirodna nesreća mogla da zbriše ovu zemlju.

Istraživači sa Kobe univerziteta posmatrali su veliki vulkanski krater na ostrvu Kjuši, koji je u poslednjih 120.000 godina imao sedam erupcija.

Oni predviđaju da bi još jedna erupcija mogla da 7 miliona stanovnika ostavi ispod tokova lave, dok bi zapadni vetrovi mogli da veliki oblak pepela oduvaju i do drugih gradova.

Toksični oblak učinio bi obližnja ostrva opasnim za život, dok bi spasavanje 120 miliona ljudi koji žive u velikim gradovima bilo beznadežno.

Profesori Jošijuki Tatsumi i Keiko Suzuku izračunali su da šanse da u narednih 100 godina dođe do ovako katastrofalne erupcije iznosi 1 odsto.

Međutim, oni tvrde da ovu brojku ne bi trebalo ignorisati s obzirom da su šanse za veliki zemljotres takođe iznosile 1 odsto, a svega dan nakon iznošenja ovog predviđanja veliki zemljotres uništio je japanski grad Kobe 1995. godine, a život je izgubilo 6.400 osoba.

„Stoga ne bi bilo preveliko iznenađenje kada bi nas u narednih 100 godina zadesila velika vulkanska erupcija“, navodi se u studiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *