Научници крећу у „освајање“ изгубљеног контитента

Naučnici kreću u „osvajanje“ izgubljenog kontitenta

31 jula 2017

Australiji i Novom Zelandu je nakon odvajanja od Antarktika pripadala i Zelandija, međutim, ona se pre 75 miliona godina odvojila i skoro u potpunosti potonula ispod površine okeana.

Nekada je pored Australije i Novog Zelanda postojala je i Zelandije
Sada je tim naučnika rešio da krene u potragu za ovim kontitentom kako bi otkrio njegove tajne.

Stručni tim sa Australijskog nacionalnog univerziteta se nada da će njihova misija doneti nova saznanja o Pacifičkom vatrenom prstenu, pojasu vulkana i mestu čestih zemljotresa nastalog nakon nestanka Zelandije.

Profesor Nevil Ekston rekao je da je cilj ekspedicije da istraži glavne promene tektonskih ploča koje su počele da se dešavaju onda kada je nastao Pacifički vatreni prsten.

– Zelandija je pre 75 miliona godina činila najveći deo Australije kada je počela da se odvaja i da se kreće severoistočno. To kretanje je zaustavljeno pre 53 miliona godina – istakao je Ekston.

Zelandija prekriva pet miliona kvadratnih kilometara i prostire se od juga Novog Zelanda do Nove Keladonije na severu.

Profesor Saterlend sa Viktorija Univertiteta u Velingtonu rekao je da je ova oblast niža od Australije jer je cepljenjem njena kora postala razređenija.

On je dodao da nameravaju da na osnovu sedimenata oktriju kako se kontitent ponašao u prethodnih nekoliko desetina miliona godina.

U dvomesečnoj ekspediciji učestvovaće 55 naučnika koji će proučavati srž zemljišta. Nakon završetka ekspedicije biće objavljeni i preliminarni rezultati istraživanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *