Научници од пива праве бензин

Naučnici od piva prave benzin

10 decembra 2017

Hemičari sa Univerziteta u Bristolu koristili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju održivog benzina. Oni tvrde da je potrebno da se stvore alternativna fosilna goriva, kako bi zamenila dizel i benzin.

Poznato je da etanol nije idealna zamena za benzin, jer ima manju gustinu energije, previše se meša sa vodom i dovodi do korozije motora.

Mnogo bolja alternativa za gorivo je butanol, ali je teško da se on napravi iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.

„Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol – upravo onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol kao zamenu za benzin“, rekao je vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas.

„Ako naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima (naročito ako se koristi najkvalitetnije pivo), onda to pokazuje da ima potencijal da se poveća kako bi butanol zamenio benzin i u industriji“, rekao je on.

Tehnologija kojom se pretvara etanol u butanol naziva se „katalizator“. Koriste se hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontrolišu hemijsku reakciju i već imaju primenu u petrohemiji.

Naučnici objašnjavaju da oni ne žele da koriste pivo kao glavni sastojak na industrijskom nivou i da tako konkurišu žitaricama.

“Naša zamisao je da dobijemo etanol za gorivo iz fermentacije koja će u velikoj meri imati sličan hemijski sastav piva, a ono je samo odličan dostupan model za testiranje naše tehnologije”, rekao je Vas.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lazar says:

    To je čista šteta. Zar nije bolje od benzina praviti pivo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *