НАУЧНИЦИ ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА ДОШЛИ ДО ЗАКЉУЧКА: У Србима „живе“ Словени, Келти, Готи и Нормани!

NAUČNICI POSLE PET GODINA DOŠLI DO ZAKLJUČKA: U Srbima „žive“ Sloveni, Kelti, Goti i Normani!

3 januara 2018

Naučnici koji su već pet godina okupljeni oko „Srpskog DNK projekta“ traže odgovor o poreklu.

Više od polovine Srba nosi gene svojstvene slovenskim narodima. Petina ima gene sa nesumnjivim tragom predslovenskih stanovnika Balkana, dok genetski zapis ostalih pripadnika našeg naroda ukazuje na „prisustvo“ različitih osvajača – Kelta, Gota i Normana. Fama o genetičkoj bliskosti Srba i Turaka, zbog petovekovnog ropstva pod Osmanskom imperijom, potpuno je oborena genetičkim rezultatima. Naime, genealogiju karakterističnu za Turke, Srbi gotovo i da nemaju! Štaviše, utvrđeno je da su Turci mnogo bliži „rođaci“ Italijanima.

Ovo su rezultati petogodišnjeg istraživanja naučnika „Srpskog DNK projekta“, osnovanog da se pomoću rezultata genetičkih ispitivanja pojedinaca dođe do odgovora o praporeklu Srba, ali i ostalih naroda koji nas okružuju. Po rečima Jovice Krtinića, jednog od pokretača ovog projekta, istraživanje se radi sistematično i vrlo pouzdano – testiranjem Y DNK hromozoma, koji se, nepromenjen, prenosi sa oca na sina.

„Tragom tog hromozoma može se otići stotinama, pa i hiljadama godina unazad, a rezultati se, potom, upoređuju sa rezultatima drugih testiranih – objašnjava Krtinić. “  Preko takvih analiza saznaje se blisko srodstvo pojedinca, kao i kom rodu ili plemenu pripada. Dovoljno je da dođe muški potomak porodice, uzme mu se DNK uzorak i šalje na analize. Potrebno je i da kaže koju slavu slavi, kao i imena muških predaka.

Svi rezultati Srpskog DNK projekta sabiraju se na jednom mestu. Trenutno je, kako kaže naš sagovornik, objavljeno više od 1.700 rezultata i još oko 2.000 rezultata koji su prikupljeni za potrebe naučnih radova i oni će biti objavljeni u posebnim studijama. Važno je, kaže, istaći da je najčešća haplogrupa kod Srba I2a stara oko 2.300 godina i da su starije grane, iz kojih ona ishodi, prisutne na tromeđi Ukrajine, Belorusije i Poljske.

„Istraživanja su nam otkrila mnogobrojne zanimljivosti o dinastijama Karađorđević i Obrenović, kao i o mnogobrojnim srpskim naučnicima, umetnicima i političarima – priča Krtinić. “ Tako, Karađorđevići i Obrenovići nesumnjivo pripadaju najčešćoj haplogrupi kod Srba I2a, kojoj pripada oko 35 odsto svih dosad testiranih, a svojstvena je slovenskim narodima. To je zaključeno testiranjem muških potomaka ovih porodica u okolini Smederevske Palanke i Čačka, koje su nesumnjivo povezane sa ove dve naše dinastije.

Nemanjiće, kaže, još istražuju iako njihovo genetičko poreklo još nije poznato. Ipak, očekuju da i to uskoro utvrde. Nesumnjivo je, kako naglašava, da u današnjim evropskim kraljevskim porodicama ima onih koji nose i gene Nemanjića, ali i da genetički vrlo bliskih ovoj našoj vladarskoj porodici ima i među našim građanima.

„Otkrili smo i povezanost pesnika Milutina Bojića i Milana Rakića – nastavlja Krtinić. “ Taj rezultat dobijen je testiranjem Bojićevog sinovca. Iznenadilo nas je kad smo ustanovili da se Bojići najbliže poklapaju sa Tešićima iz Mionice, a iz porodice Tešić potiče i Milan Rakić, potomak kneza Rake Tešića. Osim što imaju vrlo blisku genetiku, Bojići i Tešići-Rakići slave Svetog Jovana. U porodici Bojić, inače, nisu znali da su na bilo koji način povezani sa Tešićima-Rakićima. Test, međutim, ukazuje na to da im je zajednički predak živeo pre oko 300 godina. Najbolji srpski sportista Novak Đoković ima genetiku najčešću među Srbima i pripada plemenu Ozrinići.

Saznalo se, priča Krtinić, i da je ista genetika našeg naroda na istoku Srbije i kod Srba u Dalmaciji, Lici, Baniji.

“Testiranjem jednog Tesle iz ličkog sela Raduč, bliskog rođaka Nikole Tesle, ustanovili smo da pripadaju haplogrupi R1a, drugoj najčešćoj kod Srba – kaže Krtinić. “ Ona je svojstvena istočnoslovenskim narodima, a u Lici su im bliske srpske porodice – Žakula, Plećaš i Kalanj. Uskoro ćemo objaviti i genetičko poreklo najboljih košarkaša sa naših prostora budući da privodimo kraju testiranje Srba iz Hercegovine. Tako ćemo javnost upoznati sa genetičkim poreklom Dejana Bodiroge, Dražena Petrovića, Milana Gurovića, Predraga Danilovića, Milenka Savovića i drugih košarkaša čije smo bliske srodnike testirali tokom ovog istraživanja.

Genetička genealogija ne koristi termine engleska, nemačka, srpska, turska… genetika, jer nijedna nacija genetički nije homogena – objašnjava Krtinić. – Umesto toga, koristi se izraz haplogrupa. Inače, uz podršku „Srpskog DNK projekta“, januara 2016. pokrenut je trenutno najbolji svetski Y-DNK predviđač haplogrupa – Nevgen. Njegovi tvorci su Vuksan Pejović i Miloš Ćetković, a primenjuje se u vodećim svetskim naučnim institucijama, koje se bave genetičkim istraživanjima.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Likija Ksantos says:

  Samo potvrdjuju skrivane istorijske izvore , koje je obelodanio Jovan Deretić, u svojim delima Na njega se zbog toga podigla tolika hajka Srbskih zombija,

 2. Milutin says:

  Ovaj članak iz večernjih novosti samo je deo plana na osporavanju SRBA I NJIHOVE POSTOJANOSTI KAO NAJSTARIJEG NARODA EVROPE. Kao činjenicu ove tvrdnje pozivam se na delo i pisanu dokumentaciju doktora NORTVELLA dobitnika nobelove nagrade iz oblasti genetike koji je preko analize i dugogodišnjeg rada potvrdio da je SRBSKI GEN NAJSTARIJI U EVROPI. Uz ovu knjigu tu je i knjiga i rad doktora Anatolija Kljosova koji je istu tu dokumentaciju napisao još 2001 godine na osnovu dokaza i činjenica koje je pronašao na prostorima cele Evrope. Doktor Kljosov živi i radi u Englesku a doktor Nortvel u Americi. Imaju te dokaze i rad doktora DERETIĆA SASVIM JEJASNO DA OVA GRUPA NAUČNIKA KOJE POMINJU VEČERNJE NOVOSTI IZNOSI NEKE SVOJE TVRDNJE I TO BEZ NAUČNIH ČINJENICA I DOKAZA. Pa u Julu ove godine je potvrđeno da SU PRONAĐENI STARO ĆIRILIČNO PISMO I STARI SRBSKI KALENDAR. A ovi pričaju priču o nekim gotima , keltima, germanima upravo onima koji su nam na silu pisali NJIHOVU ISTORIJU O SRBIMA.

  • Adam Najstariji says:

   Nortvell se bavio povrcem, a ne Srbima i nije dobio Nobelovu nagradu. Postoji doktor Vojo Deretic, profesor molekularne genetike, koji se bavi imunologijom, a ne Srbima i jos nije dobio Nobelovu nagradu. Postoji pocasni doktor prava Jovan Deretic, student istorije, koji trazi anticke Srbe; ali avaj, Nobelova nagrada se ne dodeljuje za te kategorije. Postoji i doktor Anatolij Kljosov, hemicar i biohemicar, bavi se uglavnom industrijskom biotehnologijom i genetickom genealogijom, a pomalo i Srbima, jos nije dobio Nobela. Zbilja, istrazivanja pokazuju da Srbi imaju znatno prisustvo DNK mezolitskih Evropljana, ali i da je ta DNK na Balkan dosla pre oko 1400-2500 godina, a upravo to je vreme kada na Balkan dolaze Sloveni, Germani i Kelti. Za DNK Normana bih ipak morao da vidim vise dokaza. Y-DNK danasnjih Srba pokazuje da imaju bliske rodake medu ostalim Slovenima i medu Germanima.

 3. ilija says:

  medu srbima samo zive ubacene crvene ustase

 4. Milovan says:

  Njudi mante se te dživdžanske istorije o PETVEKOVNOM ROBSTVU.Srbija je posle Kosovskog boja 1389 god. jedan deo bila vazal Kneginja Milica,ali ne i okupirana. Smederevo je valjda još Srbija, a sultan Murat II ga osvaja 1439 godine. Novo Brdo pada 1441 godine.Karađorđe oslobađa Srbiju 1804 godine.

 5. Roy says:

  E to su pravi naucnici koji pretpostavljaju, misle, zakljucuju, nagadjaju, laprdaju, blebecu da im ide radni staz i prodje vreme u fotelji, a ne znaju staje bilo juce. Naucnici su zakljucili da ce za 800 miliona godina sunce nestati. Naucnici su zakljucili da ce za milijardu godina zemlja postati uzarena. Naucni su otkrili da je prije 15 miljardi godina na zemlji zivela zivotinja prdiguz. Naucnici su zakljucili da je prije tri milijarde godina more bilo 50 metara vise. Sjano da sjajnije ne moze biti. Samo zakljucijte i lazite naivne ovce.

  • Adam Najstariji says:

   Obezobrazili su se otkako su prestali da ih rostiljaju kao ovce na raznju. Radite na tome da se vaspostavi inkvizicija i nece Vas vise zbunjivati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *