Научници разјаснили због чега се последњих година смењују дуге кише и дуге суше

Naučnici razjasnili zbog čega se poslednjih godina smenjuju duge kiše i duge suše

21 avgusta 2018

KIŠE poslednjih godina sve duše padaju, a suše sve duže traju zbog nagle promene u kretanju vetrova iznad Severne Amerike, Evrope i Azije, a sama ta promena je uslovljena otopljavanjem na Arktiku – objavila je grupa klimatologa u onlajn-časopisu Nature Communications.Jedan od njih – Hans Šnelnhuber (Hans Schnellnhuber) iz  nemačkog Instituta  za klimatolška istraživanja iz Potsdama –  Potsdame – dodatno je razjasnio:

„Celu planetu su zahvatila gigantska vazdušna strujanja koje nazivamo planetarnim talasima. Naša merenja i posmatranja pokazuju da povećana koncentracija ugljen-dioksida počinje da smeta njihovom kretanju i širenju. A kada ti talasi budu `prikočeni` i vremenske prilike kao da se `ukoče`. Tada se kiše pretvaraju u potope, a vedro vreme u u dugotrajne vreline i suše praćene moćnim požarima“.

Nemački klimatolozi smatraju da vremenske prilike postaju deformisane i naglašavaju da ćemo i narednih godina imati `zimske vrućine` i hladne periode tokom leta.

Posebno upozoravaju da će te pojave bivati sve češće i da će se širiti na sve veći deo planete.

Zbog naglog smanjivanja razlike u temperaturama između Polarnog kruga i tropskog pojasa, vetrovi u gornjim slojevima atmosfere su postali drugačiji nego što su bili stotinama godina dosad kada su – krećući se sa zapada na istok – ravnomerenio raznosili topolotu i vlagu po severnoj hemisferi.

Pojavio se i novi fenomen: `stojeći talasi`. Oni donose ili višednevne kiše ili još duže suše.

Takvi „stojeći talasi“, koji se ne pomeraju dok sami sebe ne `potroše`, uslovili – smatraju nemački klimatolozi – nedavne požare u Sjedinjenim Državama i Kanadi i `biblijske potope` u Engleskoj i nekim drugim evropskim zemljama…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *